BJELOVAR – Opća bolnica Bjelovar predstavila je najsuvremeniji digitalni mamograf s tomosintezom vrijedan 1,4 milijuna kuna koji se od jučer nalazi na raspolaganju svim pacijentima bjelovarske bolnice. Riječ je o uređaju najsuvremenije tehnologije s kojim će se obavljati dijagnostika otkrivanja raka dojke koji zauzima veliki udio u vodećim uzrocima smrti kod žena.

-Suvremeniji aparat ne postoji. Naime, ovakav aparat imaju samo neke kliničke bolnice u Hrvatskoj, a mi smo prva županijska bolnica u državi koja ga ima. Ovaj aparat će nam omogućiti kvalitetnije snimanje i kvalitetniju interpretaciju nalaza te ono što je najbitnije, rano otkrivanje raka dojke – izjavile je voditeljica Odjela radiologije dr. med. Jug- Klobučić. Dodaje da će ovaj suvremeni uređaj puno značiti za sve žene koje su u godinama kada trebaju raditi mamografske preglede.

-Aparat će se naravno koristiti i u dijagnostičke svrhe, znači koristit će ga žene i muškarci koji dolaze na preglede sa sumnjom na rak dojke. Ovo je zaista jedna napredna tehnologija slojevnog snimanja dojki, znači nisu samo dvije projekcije kao na dosadašnjim mamografijama nego nekoliko slojeva koji se onda rekonstruiraju i to se još onda zove i 3D mamografija – zaključila je dr. med. Jug-Klobučić.
Inače, bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Opće bolnice Alli Alloucha naglasili su da ovo nije jedina ovogodišnja nova oprema u bjelovarskoj bolnici već da je tokom ove godine kupljeno 50-ak novih uređaja za sve odjele naše bolnice.