Na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu drugog vikenda u veljači (subota, 8. veljače i nedjelja, 9. veljače) održava se Međunarodni pčelarski sajam koji će ove godine obilježiti svoje 16. izdanje, a paralelno će se održati i sedma Izložba vina i vinogradarske opreme. Međunarodni pčelarski sajam, baš poput Proljetnog i Jesenskog sajma, s vremenom se prometnuo u jedan od najvećih sajmova te vrste u regiji, a ne treba sumnjati da će ponovno privući velik broj pčelara iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Sve na jednom mjestu

Pčelarski sajam, kao specijalizirana manifestacija, namijenjen je pčelarima i onima koji to žele postati, a u Gudovcu će se na jednom mjestu ponovno moći upoznati s najvećom izložbeno-prodajnom ponudom pčelarske opreme i strojeva. Naravno, bit će tu i velika ponuda meda i svih vrsta pčelinjih proizvoda.

Jedan od glavnih motiva za putovanje do Gudovca pčelarima svakako predstavlja i upoznavanje s novitetima u pčelarstvu, posebice kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama. U standardan dio dvodnevnog sajma svakako spadaju i prezentacije rada strojeva i alata. Jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili.

Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavit će se i brojni drugi proizvodi poduzetnika, obrtnika i OPG-a, a bit će tu i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena brojnim zabavnim sadržajem za posjetitelje.

Priprema medenjaka

Uprava Sajma posebno ističe sada već tradicionalno amatersko natjecanje u pripremi medenjaka, ali i ocjenjivanje najljepše uređenih izložbenih prostora na Pčelarskom sajmu, te u sklopu Izložbe vina i vinogradarske opreme, ocjenjivanje najljepših vinskih etiketa.

Vrijedi spomenuti i kako je na dosadašnjim Pčelarskim sajmovima sudjelovalo više od 130 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja, a svake godine sajamskim prostorom prođe više tisuća posjetitelja. Pčelarski sajam održava se na pet tisuća četvornih metara grijanog prostora, što nije zanemarivo s obzirom na varljivu veljaču i vremenske prilike. Također, izlagačima i posjetiteljima omogućen je besplatan parking, a tu su i posebni popusti za grupne posjete. Pčelarski sajam organiziraju Bjelovarski sajam, Hrvatski pčelarski savez i Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije.