Prvu polovicu ove godine najslađa bjelovarska tvornica odradila je sa zaradom od 4,4 milijuna kuna. Vidljivo je to iz upravo objavljenog poslovnog izvješća na Zagrebačkoj burzi. Iako je polugodišnja dobit 13 posto manja u odnosu na prošlogodišnjih pet milijuna kuna, iz izvješća je vidljivo i da na tržištu i dalje vlada velika potražnja za bilogorskim keksima, vaflima i ostalim delicijama. Naime, poslovni prihodi nakon podužeg razdoblja ponovno se kreću uzlaznom putanjom. Na inozemnom tržištu prodaja je rasla četiri posto, ali povećana je i na onom domaćem, i to taman otprilike onoliko koliko jer rasto BDP.

– Na hrvatskom tržištu, unatoč složenim tržišnih uvjetima, ostvaren je ukupan rast prodaje od dva posto. Najveći rast ostvaren je na asortimanu Koestlin branda koji je dodatno učvrstio tržišne pozicije Koestlina, najvećim dijelom kroz razvoj novih proizvoda – stoji u pojašnjenju Uprave. Vijest je to koja će zasigurno razveseliti dioničare bjelovarskog konditora, s obzirom da je poznato da brendirani proizvodi u odnosu na robne marke ostvaruju veću dodanu vrijednost, dakle profitabilniji su. Na inozemnom tržištu ostvareno je 46,4 milijuna kuna prihoda od prodaje što je devet posto više nego prošle godine. Povećana je realizacija na tržištima Poljske i Engleske, a isto tako razvija se nekoliko projekata sa više kupaca od kojih se očekuje dodatni rast izvoza u narednom periodu, spominje se u Izvješću uz napomenu da su Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija te Velika Britanija i dalje glavna izvozna tržišta na kojima Koestlin ostvaruje čak 80 posto prihoda iz inozemstva.

Racionalizacija i stabilnost

Ukupni poslovni rashodi rasli su jednakom stopom kao i prihodi, devet posto, te se zaustavili na 85,3 milijuna kuna. Najveći udio tradicionalno zauzimaju troškovi sirovina i materijala, troškovi usluga te troškovi osoblja. Iz financijskih aktivnosti ostvaruje se dobit od 204 tisuće kuna što je posljedica pada financijskih rashoda, najvećim dijelom kamata. Koestlin d.d. ima zaposlenih 455 zaposlenika prema kojima podmiruje svoje obveze na vrijeme, dok prema bankama i dobavljačima ispunjava obveze s relativno malim zakašnjenjem.

– Poslovna politika usmjerena je na racionalizaciju i stabilnost poslovanja te održavanje likvidnosti s ciljem zadržavanja pozicije jednog od vodećeg proizvođača u konditorskoj industriji. Društvo intenzivno radi na održavanju i poboljšanju kvalitete, a dokaz tome su standardi koje posjeduje: ISO 9001:2008, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC te se i dalje radi na uvođenju novih standarda. Koestlin d.d. također je članica Sedex organizacije orijentirane na provođenje etički i društveno odgovornog poslovanja – stoji u Izvješću Uprave.