Piše: Vedran Cindrić

Svatovi koji su održani prošloga vikenda u Bjelovaru pokazali su se kao veliko žarište koronavirusa. Naime, u posljedna 24 sata stiglo je čak 33 pozitivnih nalaza na COVID – 19, a sve novooboljele osobe bile su nazočne u navedenim svatovima. Potvrdila je to epidemiologinja dr. Vesna Grgić.

-Dogodilo se što se dogodilo i brojnim drugim županijama, a to je da je jedna svadba postala žarište. Od jučer su, dakle, potvrđena 33 slučaja, a možda ih ima i više, samo je nama interent u Zavodu u Zagrebu bio prebukiran i pao je sustav, tako da postoji mogućnost da je još nekoliko nalaza pozitivno. To ćemo vam moći sutra potvrditi – rekla je dr. Grgić. Dodaje da su prekjučer potvrđena tri slučaja sa istih svatova tako da sveukupno i službeno iz tih svatova za sada je 36 zaraženih.

-Nažalost, zbog jednih svatova više nismo županija koja se najbolje borila sa virusom – navela je dr. Grgić.

Inače, u Općoj bolnici Bjelovar još jučer je potvrđeno da je zaražen jedan zdravstveni djelatnik i jedan pacijent bolnice.

Nove mjere Stožera

-Zaražena je jedna medicinska sestra i jedan pacijent koji je došao u bolnicu. Testirali smo jučer odmah 48 zdravstvenih djelatnika i 15 pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Dobili smo za sada nalaz za 46 osoba i svi su negativni. Tri liječnika i 20 djelatnika bolnice je u izolaciji, ali sustav i dalje dobro funkcionira kao i sama bolnica.

Župan Damir Bajs ispred Stožera civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije objavio je nove odluke Stožera.

-Sljedeće odluke provodit će se od ponedjeljka i to sljedećih mjesec dana. Dakle, svatovi ne smiju imati više od 50 uzvanika. Na ostalim svečanostima i proslavama ne smije biti više od 20 osoba, na sahranama može biti najviše 50 osoba – istaknuo je nove odluke župan Damir Bajs.