Jeste li znali da bjelovarsku Gimnaziju pohađa peterostruki državni prvak iz povijesti? Njegovo ime je Josip Imbrišak, dolazi iz Narte, a ovih je dana završio treći razred. Na tronu se prvi put našao u sedmom razredu osnovne škole, a isti je uspjeh uspio ponavljati iz godine u godinu.

 Ne zna za poraz

-Nema tu neke posebne tajne. Ključ je u upornom radu, temeljitom spremanju, proučavanju i organizaciji. Sve to mi je pomoglo da ostavim ovaj uspjeh – skromno će Josip koji nam otkriva kako je povijest zavolio još kao mali dječak. Kako ističe, prve povijesne knjige je naslijedio od oca.

-Povijest me zanima od malih nogu, a kada sam bio mali imao sam mnoge knjige iz povijesti koje sam prvo samo listao, a kasnije i počeo čitati. Vrlo brzo sam shvatio da mi je zanimljivo sve što sam pročitao i tako je sve krenulo. Već sam u petom razredu znao da ću u sedmom razredu, što je prvi razred za koji se uopće organiziraju državna natjecanja iz povijesti, biti natjecatelj. Kako sam osvojio prva mjesta i tada, ali i godinu dana kasnije, mnogi su predviđali da će mi to poći za rukom i u srednjoj školi, a vrijeme je pokazao da su bili u pravu – kaže ovaj mladi povjesničar koji trenutno još uvijek nije siguran hoće li i nagodinu pokušati ostvariti isti uspjeh.

Naime, budući da se sljedeće godine biti maturant, prioritet je dobro se pripremiti za državnu maturu kako bi upisao željeni fakultet, dok je samo natjecanje, nakon što se kroz pet godina dokazao kao najbolji u Hrvatskoj, ipak manje važno. Kada je riječ o samom izboru fakulteta, Josipov odabir nije teško pogoditi jer riječ je, naravno, upravo o studiju povijesti i to na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, dok je rezervna opcija politologija na Fakultetu političkih znanosti.

 Knjige i filmovi

-Moj izbor fakulteta rezultat je moje velike ljubavi prema povijesti. Budući da je riječ o zaista širokom području, naravno da imamo i ono koje mi je najzanimljivije, a to je antika. Tome je tako iz više razloga, a jedan od njih su stari hollywoodski filmovi koji su mi antiku zaista približili, ali i osobe i događaji iz tog razdoblja – kaže naš sugovornik koji, uz filmove, povijesne činjenice upija iz brojnih knjiga koje rado čita.

-U vrijeme školske godine, najviše čitam vikendima jer tada imam najviše vremena, no praznici su ipak moje doba godine kada zaista imam dovoljno slobodnog vremena za produbljivanje znanja. Sada već znam toliko da znam većinu odgovora na povijesna pitanja na različitim kvizovima iako je povijest toliko široka da je znati sve gotovo pa nemoguće – otkriva Josip kojeg je zbog državnih natjecanja proputovao i Hrvatsku budući da se do sada natjecao u Trogiru, Šibeniku, Vinkovcima, Đurđevcu i Makarskoj.

-Moji kolege, prijatelji i roditelji su ponosni na mene. U svemu mi je puno pomogla i profesorica iz povijesti Melita Štimac koja nam odlično približava gradivo povijesti. Osim toga, upravo mi je profesorica otkrila pojedine detalje na koje bih trebao obratiti više pažnje što mi je na samim natjecanjima dosta pomoglo i na čemu sam zaista zahvalan – kaže ovaj budući maturant kojeg, uz povijest, zanimaju i film, čitanje i nogomet pa vjerujemo kako će u narednim tjednima zaista zasluženo uživati i odmarati se nakon kraja još jedne uspješne školske godine uz utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.