Piše: Vedran Cindrić

Bjelovarčanin Luka Horvat (24) proglašen je za najboljeg vojnika Hrvatske u 2018. godini, a to posebno priznanje mu je osobno uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Budući da je Luka mladi vojnik koji bez odobrenja nadređenih ne smije razgovarati s medijima, portal Bjelovarac.hr je dobio ekskluzivnu dozvolu od Ministarstva obrane Republike Hrvatske da razgovara s Lukom u prostorijama bjelovarske vojarne ‘Bilogora’. Inače, Luka je poslužitelj u bitnici samohodnih višecjevnih lansera raketa Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

-Kao mlađi sam radio razne poslove, ali uvijek mi je nekako zvonilo u glavi da se prijavim u Hrvatsku vojsku jer sam kao klinac sanjao da budem profesionalni vojnik i to me je oduvijek privlačilo. Zanimalo me oružje, treninzi, uvijek sam težio disciplini i vrlo lako sam prelomio u sebi te se odluči prijaviti – priča nam Luka. Kaže da je prvo bio poslan na nekoliko mjeseci početne obuke u Požegu.

-Naravno da su počeci bili teški. Stega, disciplina i strogoća su bile na visokoj razni, ali ja sam to shvaćao pod normalno i zapravo rekao bih da je to i potrebno jer ako želiš biti pravi vojnik moraš proći i pravi dril – kaže nam Luka. Dodaje da je kasnije s II. hrvatskim kontingentom poslan na misiju u Poljsku.

Odgovornost na prvom mjestu

-Skoro šest mjeseci sam proveo u Poljskoj. Bilo je to zanimljivo iskustvo i velike zasluge za dobivanje nagrade najvojnika ima to što sam boravio u Poljskoj. Tamo smo imali i natjecanje u hrvanju na kojem sam osvojio prvo mjesto. Inače, kao mlađi sam i trenirao hrvanje – otkriva nam Luka. Naglašava da su u Poljskoj bili pravi tim i kaže da bez svojih kolega vojnika i nadređenih ne bi došao do tako cijenjenog priznanja.

-Tamo smo svi odgovorno obavljali svoje zadatke, samo sam ja možda imao malo više sreće da se istaknem – skromno nam kaže Luka. Dodaje da je od zapovjednika saznao da je proglašen za vojnika mjeseca te da kao takav ulazi među 12 najboljih na razini cijele Hrvatske.

Luki Horvatu predsjednica Republike Hrvatske osobno je uručila priznanje


-Bilo mi je drago to čuti, ali nisam se ni malo opterećivao tom informacijom već sam se i dalje isključivo koncentrirao na obavljanje svojih zadataka. I onda nakon nekog vremena mi je javljeno da je na bazi svih rezultata tokom godine odlučeno od strane MORH-a da sam najvojnik godine – prepičava nam Luka. Kaže da je prvo bio šokiran, a zatim i ponosan na to priznanje.

Budućnost u vojsci

-Dečki iz vojarne su mi prvo čestitali, kasnije je naravno bilo i zezanja, ali ponosan sam na to priznanje i to je dokaz da se trud i odgovornost cijene – kaže Luka kojeg je predsjednica države i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH pozvala u svoj Ured da mu uruči nagradu.

-Prošli petak sam bio u Uredu predsjednice. Nisam išao tamo sam, bilo nas je više, ali predsjednica mi je osobno uručila nagradu i čestitala mi. Naravno da sam bio uzbuđen jer to je bio veliki trenutak u mojoj karijeri, a dobio sam posebnu kravatu i novčanu nagradu – priča nam Luka i otkriva nam svoje daljnje planove.

-U budućnosti se vidim i dalje u vojsci. Želim napredovati i raditi na sebi. Odlaziti na što više tečajeva, raditi na stranim jezicima. Također i fizički stalno radim na sebi. Sada treniram jednu posebnu borilačku vještinu, također idem često i na boks, a teretana spada već odavno pod normalno – zaključio je Luka pred kojim je sigurno uspješna vojna karijera.