U petak je počelo cijepljenje protiv gripe. Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu je sezonu osigurao 8880 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, narudžbu procijenivši temeljem odaziva na cijepljenje u prošlogodišnjoj sezoni gripe. Prvi su u ambulante svojih obiteljskih liječnika i Zavod pohitali najstariji stanovnici naše županije, pa se već u prvom satu cijepljenja odazvalo njih 70.

Epidemiolozi upravo i podsjećaju kako je preventivno djelovanje važno za osjetljive skupine, a to su upravo oni od 65 godina i stariji, štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucije za njegu kroničnih bolesnika, kronični bolesnici, posebno srčani i plućni, uključujući i djecu, zdravstvene djelatnike, te trudnice s kroničnim bolestima nakon prvog tromjesečja trudnoće. Cijepljenje je besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike, a kada će se moći cijepiti oni koji moraju platiti znat će se naknadno, jer o postotku procjepljenosti rizičnih skupina odlučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo i odlučuje koliko će se doza moći primiti uz plaćanje. Epidemiologinja županijskog Zavoda Sanja Mitrović-Hamzić podsjeća da je gripa ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek, pa je jedina učinkovita mjera cijepljenje, nakon koje se stvara zaštita od virusa u roku dva do tri tjedna.

– Prošle sezone bilo je službeno prijavljeno 2112 osoba oboljelih od gripe. Među njima 62 osobe su bile cijepljenje, a umrlih na sreću nismo imali. Kada je u pitanju kapljična infekcija kakva je gripa teško je govoriti o općim mjerama koje valja poduzimati, ali koliko god se može u sezoni gripe valja izbjegavati zatvorene i prenapučene prostore, bitno je prati ruke i naravno tu su tjelovježba i pravilna ishrana – savjetuje Mitrović-Hamzić. Lani se u Hrvatskoj cijepilo svega sedam posto populacije, a epidemiolozi na državnoj razini prognoziraju kako bi ovu sezonu mogao obilježiti veći broj oboljelih. Slušajući upravo takve najave po svoju je dozu odmah došla i Slavka Maslek.

– Imam 89 godina i nikada u životu nisam imala temperaturu niti sam ozbiljnije bolovala. Unatrag oko 20 godina se redovno cijepim, jer mi se čini da sam do sada crpila zalihe iz mladosti kada je dobro zdravlje u pitanju. Sada je to teže postići jer je sve zatrovano – priča Slavica. Dugogodošnji pobornik cijepljenja uoči početka gripozne sezone jest i Nikola Kukolj.
– Moja prijateljica i ja se cijepimo svake godine i nikada još do sada nismo oboljeli od gripe. Mislim da je važno na vrijeme primiti cjepivo i zato mi dolazimo među prvima – ističe 73-godišnji Nikola.

Tko se ne smije cijepiti

Za razliku od onih kojima se cijepljenje preporučuje u Zavodu za javno zdravstvo podsjećaju i na one koji ne smiju primiti trovalentnu dozu. Epidemiologinja Mitrović-Hamzić kaže kako postoji svega nekoliko medicinskih kontraindikacija za cijepljenje.

– Trajne kontraindikacije su jaka alergija na jaja, piletinu ili na neki od sastojaka cijepiva ili ako je već prošlih godina bilo nekih težih reakcija na cijepljenje. Privremeno se ne mogu cijepiti osobe koje su trenutno bolesti, u smislu da imaju neku akutnu bolest, pogotovo ako je praćena povišenom temperaturom. Oni se trebaju cijepiti kada ozdrave – napominje epidemiologinja.