Tijekom pet mjeseci lanjskog poslovanja, filmske projekcije Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar, kako se službeno naziva bjelovarsko kino, pratilo je gotovo 25 tisuća gledatelja. Jednako toliko lani je gledatelja zabilježilo i koprivničko kino, ali ne za pet mjeseci, već tijekom čitave godine što vodi prema jednostavnom matematički zasnovanom zaključku – bjelovarsko kino dvostruko je posjećenije od onoga iz susjedne županije, i to unatoč manjem broju sjedala. Korpivničko kino ima 200-tinjak, a bjelovarsko njih 150. Vidljivo je to iz upravo obljavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku, a da su Bjelovarčani doista filmofili potvrđuju i najnoviji podaci.

– Od devetog kolovoza prošle godine kada je održana prva projekcija, sve do kraja lipnja ove, bilježimo nešto malo više od 42 tisuće prodanih ulaznica – govori Dubravko Adamović, ravnatelj KMC-a, dodajući kako je podatak “izvučen” izravno iz blagajne koji ide direktno distributerima, što onemogućava bilo kakvu “muljažu”. Za otprilike mjesec dana bjelovarsko kino skromno će proslaviti svoj prvi rođendan, a Adamovićeva ideja je da upravo distributeri filmova budu počasni gosti. Sudeći prema dosadašnjim podacima, KMC će se približiti cifri od 50 tisuća prodanih ulaznica tijekom prve godine postojanja, što je pogotovo s obzirom na njegovu veličinu, iznimno velik uspjeh, pri čemu valja spomenuti i kako je na veliku posjećenost predstava sigurno utjecala i povoljna cijena ulaznica od 15 do 30 kuna, što je rezultat subvencija Grada Bjelovara.

Inače, sa samo jednom kino-dvoranom, onom daruvarskom, Bjelovarsko-bilogorska županija posljednjih godina pripadala je “donjem domu” nacionalne ljestice, tavoreći u društvu Ličko-senjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije. S nekadašnja dva kina, Bjelovar je s vremenom spao na grad bez ijedne kino-dvorane, što je bilo prilično neprimjereno s obzirom na broj stanovnika i urbani gradski štih među ostalim ovjekovječen u romanima Gorana Tribusona, a kasnije i filmu “Ne dao Bog većeg zla”. Pri tomu nikako ne treba zaboraviti DOKUart, iznimno uspješan bjelovarski festival dokumentarnih filmova. Želju građana prepoznao je gradonačelnik Antun Korušec, pokrenut je projekt izgradnje novog kina koje je nakon brojnih peripetija s izvođačem radova, obrtom Stipić koji je odnedavno u predstečajnoj nagodbi, svoja vrata otvorilo početkom kolovoza prošle godine. Sve do tada, s nešto manje od deset tisuća posjetitelja godišnje, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je više nego dvostruko slabija od susjedne Koprivničko-križevačke dvorane.

Prestigli i Zagrebačku županiju

Otvaranjem KMC-a situacija je stubokom promijenila. Bjelovarsko kino, iako je gledateljima postalo dostupno tek sredinom lanjskog ljeta, praktički od prvog dana ruši sve moguće rekorde. Iako je sa svojih 150-ak sjedala gotovo upola manje od daruvarskog, iako je prošle godine radilo tek pet mjeseci, zahvaljujući doista ogromnom broju posjetitelja, drastično je izmijenilo statistiku. S 34,3 tisuće posjetitelja, Bjelovarsko-bilogorska županija lani ne samo da je “prešišala” Koprivničko-križevačku (25 tisuća posjetitelja), već i niz ostalih poput Sisačko-moslavačke, Moslavačke pa čak i Zagrebačku županiju. S obzirom da je ova godina ujedno i prva u kojoj će bjelovarsko kino raditi čitavu godinu, za očekivati je daljnji uspon županije na nacionalnoj kino-ljestvici. Usput budi rečeno, prošle godine u Hrvatskoj bilo je sedam kino-dvorana i oko tri tisuće sjedala manje nego godinu ranije, a prilično je izgledno da će se taj trend nastaviti.