Općina Kapela je svoj proračun zbog brojnih projekata podigla na 32 milijuna kuna, ali rebalansom će biti sveden na realnih osam do devet milijuna kuna

Neumjereno bildanje općinskih proračuna za 2015. godinu koje je krajem prošle godine izazvalo čuđenje u javnosti, na koncu se pokazalo kao pucanj u prazno. Općine su svoje proračune jako povećale uz objašnjenje da u njih moraju staviti sve projekte koje su prijavile na EU fondove jer bez toga ne bi mogli povući novac ukoliko tijekom godine dobiju zeleno svjetlo. No, u praksi je od toga malo realizirano pa do kraja godine slijede rebalansi koji će proračune svesti na realnu mjeru.
Upalio samo IPARD
Najekstremnija je u tome Općina Kapela koja je svoj proračun za 2015. godinu postavila na astronomskih 32 milijuna kuna, više od primjerice Čazme ili Grubišnog Polja. No, kako je godina na izmaku i teško je očekivati da će se nešto drastično promijeniti, a ne pomaže niti činjenica da stižu parlamentarni izbori nakon kojih će trebati dosta vremena da se formira Vlada, rebalans je neminovan.
-Izvjesno je da ćemo ići na rebalans proračuna i smanjiti ga na osam do devet miljuna kuna. To su velike razlike, no morali smo uvrstiti sve projekte za koje smo očekivali dobiti novac od EU fondova, no zapelo je na realizaciji, posebice Fonda za ruralni razvoj. U proračun smo stavili dodatnih tri milijuna eura za ceste, mjesne domove i drugu infrastrukturu- kaže načelnik Općne Danijel Kovačec.
Iako je u proračun stavljeno puno želja malo je od toga i realizirano, pa Kovačec priznaje kako ovakav način nije najs(p)retnije rješenje, ali nema drugog načina da se osigura dotok novca.
-Kako se kaže papir sve trpi i ništa ne priječi da se u proračun stave svi projekti. Ipak smo uspjeli povući dio novca za neke već realizirane projekte i ovom slučaju riječ je asfaltiranju cesta za što smo od IPARDA- uzeli dva milijuna kuna – napominje Kovačec.
Uz općinu Kapela, proračun za 2015. je najviše napuhala općina Nova Rača koja ga sa četiri milijuna kuna u 2014., podigla na osam milijuna kuna. No, kako kaže načelnik Darko Knežić, do kraj godine će to rebalansom morati vratiti na realnih četiri milijuna kuna.
Figa u Novoj Rači
-Računali smo da ćemo povući novac za izgradnju mrtvačnice u Nevincu, te cestu Stara Rača – Nevinac , no od toga po svemu sudeći neće biti ništa, bar ne u ovoj godini. Stoga ćemo rebalansom proračun smanjiti na četiri milijuna kuna – kaže načelnik Knežić.
Iako su od EU fondova dobili figu, u Novoj Rači ipak neće odustati od za njih jako važne mrtvačnice u Nevincu za koju je potrebno 600 tisuća kuna, i neće čekati nove natječaje.
-Nećemo više gubiti vrijeme i sami ćemo krenuti u izgradnju te mrtvačnice makar sve financirali iz općinskog proračuna. Vjerujem da za godinu dana možemo dovršiti taj posao – zaključuje načelnik Darko Knežić.

Nepotrebni troškovi
Neke općine nisu dizale proračune uz objašnjenje da se tijekom godine uvijek može rebalansom dodati pojedini projekt ako dobije zeleno svjetlo. Upravo zbog mogućih troškova u Kapeli su odabrali drugačiji način.
– Svaki reabalns proračuna nas stoji nekoliko tisuća kuna pa je bilo racionalnije sve staviti na papir i na kraju godine napraviti jedan rebalans. Ovako bismo se mogli dovesti u situaciju da imamo nekoliko rebalansa kako bi se projekti odobravali – pojašnjava Kovačec.