Za ribolov nikad nije kasno, no najbolje je početi što prije. Ribičija je, prema mnogima, idealna za djecu. Taj vid rekreacije u prirodi za njih znači puno, od boravka na svježem zraku do upoznavanja s biljnim i životinjskim svijetom. Prelijepa igra koja ih upoznaje s novim vrijednostima, zdravim životom… Pogotovo ljeti, kada djecu treba odvesti u prirodu, na vodu, kada ih treba izvući iz sobe i odvojiti, barem na neko vrijeme, od računala i drugih ekrana. Za prve ribičke korake svojih najmlađih najčešće su zaduženi muški članovi obitelji.

Zaljubljen u ribolov

Ovo ljeto tako će dugo pamtiti i jedan od najmlađih ribolovaca u bjelovarskoj „Česmi“, trogodišnji Noa Kliska. U prvi ribolov odveo ga je njegov tetak Siniša. Naoružao ga je malenim štapom i na ribnjacima u Tomašu pokazao mu osnove ribolova udicom na plovak – pecalicom na sitnu ribu. To je abeceda ribolova, koju je maleni Noa s lakoćom usvojio i odmah počeo, tankim najlonom, malenim plovkom i udicom na crve, pecati bjelke, sunčarice i „ščebašćok“ ribice ili, kako Noa kaže, „ribačok“. Doduše, tetak još mora na udicu stavljati crva i skidati ribice jer neke pikaju, no to nimalo ne umanjuje Noino guštanje u ribolovu.

-Iako ima samo 3,5 godine, Noa je naučio imena i razlikovati tri vrste riba, pecati pecalicom, bacati kuglice hrane u vodu i loviti malene ribice koje obavezno pažljivo vraća natrag u vodu. Za drugi put, kada će uloviti „onakvu s kakvom je tetak bio u novinama“. Na ribolov se već toliko navikao da sada gotovo svakodnevno pita kada će na ribnjake – priča nam Noin tetak Siniša.

Jakovov i djed

Poput Noe, prve ribolovne korake danas 14-godišnji Jakov Seleš napravio je također prije škole. U svijet ribolova uveo ga je djed Zlatko, poznati bjelovarski ribolovac. Jakov danas već lovi štapovima s rolom na društvenom ribnjaku ŠRD „Bjelovacka“ u Markovcu Trojstvenom. U ribolov redovito odlazi s djedom, koji ga sada priprema za polaganje ribičkog ispita, bez kojeg nema ni juniorske ribolovne dozvole. Zahvaljujući djedu, zavolio je, kaže, ribolov, odlaske na vodu i na ribnjak u Lug.
-Na vodi je zabavno. Uvijek se nešto događa. Najveća riba koju sam do sada ulovio bio je šaran težak oko tri kilograma. Malo mi je žao što u društvu nema još mladih ribolovaca pa se kao kadet nisam natjecao, ali nadam se da ću to nadoknaditi u juniorskoj kategoriji – kaže Jakov.