Zbog nezainteresiranosti na državnoj razini, projekti Grada Bjelovara već godinama skupljaju prašinu

Preuređenje bivše vojarne Logorište u Centar za osobe s invaliditetom, lokacija za zgradu Državnog arhiva u Bjelovaru, budućnost zapuštenog vojnog voćnjaka na Križevačkoj cesti, šetnica i biciklistička staza na trasi bivše industrijske pruge tek su neki od projekata koje je nemoguće realizirati bez volje državnih institucija i tvrtki, bez obzira na već pripremljene projekte i ishođene dozvole od strane Grada Bjelovara. Podsjetimo, Grad Bjelovar već je dao pravo građenja na atraktivnoj parceli u centru grada, na početku Frankopanske ulice, namijenjenu izgradnji nove zgrade Državnog arhiva koji je već godinama raštrkan na tri gradske lokacije. S obzirom da se Ministarstvo kulture nije očitovalo na prijedlog, isteklo je i pravo građenja koje je bilo vremenski ograničeno, pa je stvar sada ponovno na početku. Kompletan jedan četverogodišnji mandat je izgubljen, a kako vrijeme prolazi, tako se približava i onaj trenutak kada će Državni arhiv Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji morati početi plaćati najam po tržišnim cijenama. Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik, i u slučaju Državnog arhiva, baš kao i u ostalim spomenutim slučajevima, raspoložen je za suradnju, no čini se da na državnoj razini ne nalazi raspoloženog sugovornika.
Nema sugovornika
Primjerice, kada je u pitanju šetnica i biciklistička staza koja bi od željezničkog kolodvora vodila do Bille trasom odavno razmontiranih tračnica, u državnom mastodontu, HŽ Infrastrukturi, uopće ne postoji netko tko bi ,ako ništa drugo, onda barem razmislio o ideji bjelovarskih čelnika. Uprave se u pravilu mijenjaju najmanje jednom u četiri godine, a ovise upravo o vlasti na državnoj razini. Saborski zastupnik kojemu je stalo do Bjelovara svakako bi trebao lobirati za navedeni projekt, tim više što je Grad Bjelovar spreman HŽ-u ponuditi određene nekretnine u zamjenu za trasu. Priča o zapuštenom voćnjaku u kojemu su nekada rasle najkvalitetnije jabuke u Hrvatskoj posebno je tragična upravo s obzirom na veliki broj zainteresiranih, bilo da je riječ o bivšim branitelja ili pak bjelovarskim voćarima, no Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom taj komad zemljišta u bivšem vojnom vlasništvu očito nije na vrhu liste prioriteta.
Spori DUUDI
Ipak, najveća vojna parcela svakako je ona na Poljani dr. Fanje Tuđmana, a riječ je o bivšoj vojarni Logorište. Upravo na tomu primjeru ponajbolje se vidi razlika u aktivnosti Grada Bjelovara i državnih ustanova. Naime, Grad Bjelovar svoj dio zemljišta već je poklonio državi za gradnju učeničko-studentskog doma koji je sada pred dovršetkom, iako je pritom čak morao otkupiti i komadić državnog zemljišta, jer se država nije htjela odreći novca, bez obzira što je riječ o objektu u kojemu je država glavni investitor. Tako je došlo do specifično hrvatskog apsurda – Grad Bjelovar morao je platiti Republici Hrvatskoj novac za parcelu na kojoj će se graditi učeničko-studentski dom čiji su glavni investitori Država, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija. Bilo kako bilo, iako su iz DUUDI-a svojedobno dolazile informacije da će status bivše vojarne Logorište biti riješen do kraja ove godine, sve je manja mogućnost da se to i dogodi.