Lijepo jesensko vrijeme koje je vladalo prošli tjedan mnogi su poljoprivrednici iskoristili za radove u polju kojih je napretek. Jedni siju, a drugi još beru ljetinu. Upravo u berbi zatekli smo i Gorana Radmana iz Palešnika. Žuri se, kaže, skinuti kukuruz s polja kako bi još stigao posijati tritikal.

 Potpisao ugovor

Ove je godine kukuruzom posijao 88 hektara. Do sada je uspio pobrati i silirati više od 50 posto ranijih hibrida, a sada su na red došli kasniji hibridi kukuruza iz FAO grupe 500. Sav kukuruz silira, kaže, ne zbog toga da bi osigurao dovoljno hrane za stoku već za potrebe bioplinske elektrane. Naime, prije dvije godine do Radmana su došli predstavnici tvrtke NTC Gaj d.o.o. nudeći mu da ugovori proizvodnju kukuruzne silaže, odnosno biomase iz koje se proizvodi bioplin i električna energija.

Ponuda mu se kaže učinila sasvim solidnom jer je ugovor sadržavao i otkupnu cijenu od 28 eura po toni siliranog kukuruza, te niz drugih pogodnosti koje smanjuju troškove proizvodnje. Potpisao je ugovor i za sada nije požalio. Plaćaju u roku od nekoliko dana po isporuci, nude mogućnost povoljnije nabave Pioneerovog hibrida sjemena specijaliziranih za proizvodnju bioplina te repromaterijala za sjetvu, a može se dobiti takozvani digestiv – nusproizvod bioplinske elektrane uz pomoć kojeg se značajno smanjuju troškovi gnojidbe.

Ukratko rečeno, shvatio je da je isplativije proizvoditi pogonsko gorivo za bioelektrane, nego li hranu. Okupivši nekoliko poljoprivrednika potpisao je ugovor na 14 godina ugovorivši proizvodnju na 200 hektara površine i tako je postao najveći kooperant spomenute tvrtke, smatrajući da proizvodnja iz obnovljivih izvora energije ima budućnost.

 Poštivanje plodoreda

Iako je zbog suše ovogodišnji prinos za 30 do 40 posto manji od očekivanog koji je trebao iznositi oko 50 tona siliranog kukuruza po hektaru, Radman se ne žali. Ova je godina takva kakva je, na vremenske uvjete ne možemo utjecati, stoga se treba usredotočiti na planove za dalje, a to je proširiti proizvodnju i što je najvažnije tijekom godine imati dvije žetve na istoj parceli, govori Radman.
To je osnovni razlog što se požurio sa skidanjem kukuruza. Plan mu je kaže, nakon skidanja kukuruza na istim površinama posijati tritikal koji će u svibnju također silirati za potrebe bioenergane. Nakon skidanja tritikala, odmah će sijati kukuruz. Bit će nategnuto, kaže, ali vrijedi probati, jer imati dvije žetve na istoj parceli i pri tom poštovati plodored želja je svakog ratara.