Danas, kada se mladi u svijetu okreću budućnosti i kada se sa svojim novim idejama aktivno uključuju u javni život svojih gradova čineći ga boljim, naprednijim i modernijim, ostavljajući iza sebe davne, mračne prošlosti kod nas u Bjelovaru Mateo Horvat, predsjednik Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara se ponosno fotografirao s majicom ‘Za dom’ s prvim bijelim poljem na hrvatskom grbu.

Veličanje ustaškog pozdrava i kršenje zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske ne ide na čast ni jednoj osobi, a kamo li predsjedniku Gradskog savjeta mladi Grada Bjelovara jer, uostalom, bit tog Savjeta je da se mladi aktivno uključe u javni život mladih i rade na obogaćivanju našega grada s novim idejama. Ovaj ispad predsjednika Gradskog savjeta mladih na društevnoj mreži komentirao je i sam Horvat

-Želio bih pojasniti neke stvari na objavu Foruma mladih SDP Bjelovar.Činjenica je da je pozdrav „Za dom i poglavnika spremni“ i kraću izvedenicu “Za dom spremni” koristio ustaški režim odgovoran za mnoge zločine u II. svjetskom ratu. Međutim neprihvatljivo je da neki pojedinci u hrvatskom društvu gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945.-te godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od četrdesetpet godina u kojima je vladajući jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma. Pred četvrt stoljeća slabo naoružani hrvatski branitelji stali su na branik domovine pred fašističkom agresijom velikosrpskih snaga i jugoslavenske vojske. Mnogi branitelji osobito pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koriste povijesni hrvatski poklič „Za dom spremni“ kojim izražavaju spremnost da za svoj dom i domovinu polože ono najvrednije – svoj život, što im u tim kritičnim trenutcima daje snagu da izdrže i najteža ratna iskušenja.Živim samo jednu zajedničku Hrvatsku, koju su stvorili Hrvatski branitelji na čelu sa dr. Franjom Tuđmanom. S istim tim braniteljima i nebrojeno puno drugih domoljuba jućer sam proslavio njihov dan u Garešnici.Osuđujem sve totalitarne režime i svako povezivanje sa istima, koji su bili jednako loši kao i komunizam, su smiješni kao i oni koji stalno žive u četrdesetim godinama prošlog stoljeća umjesto da rade i žive za bolju budućnost.Isto tako slika je preuzeta sa mog privatnog Instagram profila, gdje su povrijeđena moja prava o zaštiti podataka (GDPR), ja nisam potpisao privole Forum mladih SDP Bjelovar, te ih molim da uklone fotografiju, u protivnom morati ću poduzeti prave mjere i prijaviti nadležnim institucijama – naveo je Horvat u svojem prioćenju (V. Cindrić)

Foto: Facebook stranica Forum mladih SDP-a