Premda su krađe već odavno prerasle u svakodnevne i neizbježne događaje iz rubrike „crne kronike“, dinamika po kojoj se nižu, a posebice činjenica kako se na meti drskih lopova nalazi sve što im je u danome trenutku na dohvat ruke, svjedoči o dvije stvari – sigurnost imovine ili plodova nečijeg tuđeg rada sve je upitnija, baš kao i prolaznost ekonomske krize o kojoj tek političari govore kao o lanjskome snijegu. U protivnome, vjerojatno bi bilo manje vijesti kako je nekima ukraden bicikl, tabla slanine, vreća krumpira, kokoš, prazna bačva ili poljoprivredni alati. Stoga i ne čudi što se na meti lopova, ako im već ne ide sa sefovima banaka ili obiteljskim blagom, najčešće nađu klijeti, seoska dvorišta, nezaključani automobili na parkiralištima…

 Silazna putanja

Doduše, na bjelovarskom području, doznajemo iz priopćenja PU bjelovarsko-bilogorske, već dulje vrijeme bilježe trend osjetnoga pada ovih kaznenih djela, svrstanih u područje općeg kriminaliteta.

-Statistički gledano, bilježimo značajan pad broja kaznenih djela, i to za trećinu od godišnjeg prosjeka desetogodišnjeg razdoblja. Pri tomu broj općeg kriminaliteta stagnira od 2013. do 2016. godine. U istom razdoblju broj kaznenih djela je također manji od trogodišnjega prosjeka – navodi se u priopćenju. Prošle je godine, primjerice, na području bjelovarske Policijske postaje, zabilježeno ukupno 78 kaznenih djela krađa i teških krađa u obiteljske kuće, vikendice i druge privatne objekte. Do 13. listopada 2017. pak prijavljeno je 46 takvih djela. Inače, navodi se u priopćenju, kazneni progon počinitelja se pokreće po službenoj dužnosti i po privatnoj tužbi.

 Nepoznati počinitelji

Ipak, dobar dio kradljivaca nakon uspješno obavljene rabote uspijeva pobjeći ispod „radara“ pravde te u policijskim analima nekolicima ovakvih kaznenih djela, nerijetko i trajno ostaje pod oznakom „NN“. Jedan od takvih slučajeva za Bjelovarac je opisala i policija, istodobno ga izdvojivši s popisa bizarnih krađa. Pod okriljem noći, navodi policija, nepoznati je počinitelj prišao bočnoj strani dvorišta obiteljske kuće u Severinu, u dijelu gdje se nalazi sušionica za meso. Kako bi neopaženo ušao u dvorište, presjekao je dio žičane ograde te se došuljao do pušnice i provalio ulazna vrata. Drski je lopov uspio bez ikakvih problema odnijeti oko 100 kilograma sušenoga mesa. Očito je imao vremena birati i po različitim vrstama sušenih delicija, poput „špeka“, karmenadla, vratine, lopatice šunke. No, dio mesa, navodi policija, ipak je ostavio vlasniku, vjerojatno ne mogavši opustošiti cijelu pušnicu. S plijenom ne neopaženo i netragom nestao, a njegov je identitet do danas ostao nepoznat.

Drsko i bizarno

Na popisu bizarnih, ali i najdrskijih krađa, velikim je slovima ostala upisana i ona u prigradskom naselju Gornje Plavnice, o kojoj je svojedobno pisao Bjelovarac. Lopovi su, naime, u gluho doba noći ušli u svinjac jedne mještanke te hladnokrvno zaklali svinju od 25 kilograma i potom je odnijeli. Začudo, ni vlasnica, a još manje njezini susjedi, nisu čuli kako se u njihovoj neposrednoj blizini, dok su oni mirno spavali, događalo pravo kolinje.