U malenom selu Ribnjačka, na rubu Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke, gotovo skrivenom od civilizacije, obitelj Vlajinić na velebnom imanju od 12,5 hektara napravila je jedno od prvih županijskih turističkih OPG-ova. Iako je Vladimir Vlajinić rođen u Zagrebu, a živio je i u Italiji i na Tenerifima, vikendi u Ribnjačkoj koje je kao dijete provodio u skromnoj vikendici svojih roditelja toliko su mu se usjekli u sjećanje da je, zajedno sa svojom obitelji, odlučio živjeti i raditi na tome mjestu. Vlajinići u Ribnjačkoj sada već žive godinama, bave se ekološkim uzgojem hrane, a turizam im je, iako dopunska djelatnost, sve veći i važniji izvor prihoda, što i ne čudi s obzirom na jedinstvenost onoga što nude.

Primjerice, jedino u tom kutku Bilogore moguće je uživo vidjeti Veda, trometarskog gorostasa iz tradicionalnih bilogorskih priča.

Bilogorski Vedi

– Svaka je kuća imala svog Veda, a oni su mogli biti dobri i loši. Kada nam dođu djeca iz škole ili vrtića, govorimo da su Vedi čuvari ognjišta, ali postanu loši ako netko baca papire i ne posprema za sobom – pojašnjava Vlajinić dodajući kako su uz pomoć Turističke zajednice osmislili višesatni zabavni program Skrivena blaga Veda. Upravo zbog toga što je skrivena od civilizacije, Ribnjačka zadovoljava sve pretpostavke da se gosti užive u carstvo Veda, a tomu svakako pripomaže i čitav niz pomno osmišljenih detalja, poput vedskog pribora za jelo, pa i vedskih jela.

– Imamo vedsko posuđe napravljeno od gline, imamo juhicu veduhicu i vedske šibe, a to su pileći ražnjići na šibi – pojašnjava Vlajinić dodajući kako bilježe sve veći interes škola i vrtića za izvanučioničke aktivnosti, dakle jednodnevne posjete.

Originalne slike Ede Murtića

Imanje u Ribnjačkoj jedinstveno je i po svojevrsnom teatru na otvorenom pod nazivom Carski jarak. Sa svih strana okružen šumom, Carski jarak dobio je ime jer se navodno upravo na tom mjestu utaborio Ulama-beg i njegova vojska, odakle su krenuli u napad na 20 kilometara udaljen Đurđevac, prema kojemu je kasnije osmišljena Picokijada. Tu su i Bilogorske staze namijenjene pješačanju. Od onih najkraćih od “parsto metara”, sve do one malo zahtjevnije od četiri kilometra. Uz prekrasan šumski ambijent, tu je i malo jezerce, kao i izvor pitke vode.

Vlajinići također organiziraju fešte za do 80 osoba, posebno se ponosne jelima sa roštilja i na žaru, a njihov posjed jedinstven je i po tomu što se na njemu odnedavno čuvaju originalne slike svjetski poznatog Ede Murtića, inače rodom iz obližnje Velike Pisanice. Vlajinići su ih, naime, dobili na čuvanje. Uz sve navedeno, Vlajinići su veliki ljubitelji i poznavatelji konja, a upravo zahvaljujući prekrasnom pogledu, njihova škola jahanja svakako pripada redu najatraktivnijih.