Nekoliko „proljetnih“ dana ovoga mjeseca izmamilo je na gradske ulice dio motociklista, ne samo da bi vlastite strojeve provjerili za nastupajuću sezonu, već i kako bi podsjetili sugrađane da će se i ovog proljeća i ljeta, pa do kasne jeseni, ponovo „družiti“ s njima. To za neobuzdane ujedno znači da upravo dolazi njihovo vrijeme, i ono što se do sada čulo tek je uvertira predstojećim mjesecima kada grmljavina njihovih motora „para“ uši ponajprije stanarima gradskog središta. Stoga je nekolicina njih već zatražila veću prisutnost policije u „kritičnim satima“, kada se primjerice Ulicom Matice hrvatske voze noćne utrke ili pak u Supilovoj „treniraju“ decibeli.

Zajedničke akcije

Pretjeruju li stanari u traženju mirnoće u središtu grada, provjerili smo u Policijskoj upravi bjelovarsko- bilogorskoj.
-Postaja prometne policije Bjelovar ove godine nije evidentirala dojave o vozačima mopeda i motocikla koji stvaraju prekomjernu buku, a dolaskom toplijeg vremena, kao i dosadašnjih godina, provodit ćemo preventivne i represivne akcije, u koje ćemo uključiti i članove Moto kluba Bjelovar i White city ridersa. Policijski službenik može odvesti vozača mopeda i motocikla na izvanredni tehnički pregled radi utvrđivanja jačine buke, a nadzornik tehničke ispravnosti grešku će cijeniti kao laku, veću ili opasnu, o čemu ovisi i iznos kazne – navode u policiji.

Kratko i jasno, problema ne bi smjelo biti da nije onog famoznog „ali“, zbog kojega se mnogima diže kosa na glavi, a u glavnim ulogama su oni čija je prometna kultura daleko izvan dosega onoga što bi se trebalo zvati životom u gradu koji ima svoje zakonitosti. Ovu tvrdnju „potpisuje“ i jedan od najiskusnijih bjelovarskih „bikera“, s tisućama prijeđenih kilometara i iskustvom iz drugih gradova.

Pravila ponašanja

-Veliki dio bjelovarskih motorista poštuje, ne samo prometna, već i klupska pravila, i među njima zaiste nećete pronaći one zbog kojih dio stanara vjerojatno opravdano protestira. Ne znam jesu li „živahniji“ vozači članovi nekog od klubova, ali kao dugogodišnji vozač, bio sam svjedokom njihovih „ludovanja“ gradskim ulicama, što neopravdano baca sumnju na sve ostale koji vožnju motorima ne shvaćaju kao samopromociju – kaže naš sugovornik.

Pri tome se valja prisjetiti priča o ljubiteljima motora kao „modernim kaubojima“ i neponovljivom osjećaju „vjetra u kosi“ koji nije samo puka fraza, već dio života onih koji znaju kako ukrotiti moćni stroj, uživati u vožnji i istodobno poštivati druge. Pa, zar upravo članovi moto klubova nisu „djedovi mrazovi“ koji uveseljavaju djecu, daruju krv ili na praznik rada 1. svibnja sudjeluju u tradicionalnoj budnici.

Ali, što to vrijedi kada će se iz te kolone uvijek izdvojiti oni koji misle kako su „veći“ od drugih i ponovo cijelo ljeto svojim ispadima maltretirati pola grada. Nije li logično pitanje zašto bi se zbog nekolicine gradskih mangupa dio bjelovarskih ulica pretvarao u trkališta na kojima se dokazuje jedino „hrabrost“ koja jednog dana može završiti i kobno?