Mladi garešnički nastavnik geografije Dejan Nemčić ovih se dana vratio s još jednog putovanja po Africi, gdje je nastavio s provođenjem svojeg projekta “Afrika – možemo zajedno”. I ove godine baza njegova djelovanja bila je Tanzanija, zemlja 17 puta veća od Hrvatske, posjetio je Malavi i Zanzibar,a jedna donacija je otišla i u Mozambik.

 Garešnička inicijativa

-I ove godine glavni cilj bio nam je opremanje škola uz pomoć brojnih donacija koje smo skupili u akciji “Jedan medo, jedan život”. K tome, kupili smo puno lijekova i na taj način spasili brojne živote. Sa sobom sam ponio tisuće geografskih karata kojima smo pomogli urediti škole. Važno je naglasiti da su njih izradila djeca hrvatskih škola te brojni vrtići – priča nam, prepun pozitivnih dojmova, Nemčić. Dodaje kako je posebno ponosan što je u njegovoj Garešnici zaživjela inicijativa da se za Afriku nabavi prva pametna klupa.

-Klupa je namijenjena gradu Monduli na sjeveru Tanzanije i riječ je o prvoj pametnoj klupi na cijelom afričkom kontinentu. Riječ je o projektu koji budi novu nadu za afrički kontinent, kao simbol beskonačnog svjetla i energije koju nam daje Sunce – kaže Nemčić. Korak dalje u svom humanitarnom radu mladi je nastavnik otišao ove godine, organiziravši izgradnju nove škole u Tanazaniji, koja će po završetku biti najmodernija na tom kontinentu. Ovih dana put Tanzanije putuje pun kontejner građevinskog materijala. Bit će to, kaže, svojevrsna promocija hrvatskog gospodarstva, a u novoj školi za afričke školarce predavanja će, među ostalim, održavati i njihovi kolege iz Hrvatske putem interneta.

 Mjesto za pozitivce

-U Africi smo pokrenuli i web stranicu www.mozemozajedno.hr. Riječ je o mjestu na kojem će se dijeliti samo pozitivne stvari, na kojem će tekstove i članke pisati djeca hrvatskih škola, ljudi koji žele mijenjati svijet, koji rade na tome da njihova okolina bude puno ljepša i pozitivnija – kaže naš sugovornik. Sljedeći cilj mu je, otkriva, snimanje dokumentarnog filma o svom projektu.
-Projekt se širi u većinu država središnje i južne Afrike, čime postajemo najjači projekt za Afriku u hrvatskim školama. Velika hvala svim ljudima na potpori i porukama podrške – poručuje Nemčić.