BJELOVAR -Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici Udruge 105. brigade Hrvatske vojske održali su konferenciju za medije na temu izdavanja Monografije „Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske“. Naime, prije dvije godine na inicijativu članova Udruge i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, inače i pripadnika 105. brigade, krenulo se u izradu spomenute Monografije u čiju je izradu krenuo znanstvenik dr.sc. Željko Karaula.

Potpisivanjem ugovora u Kabinetu župana 25. listopada 2016., službeno je bio najavljen početak opsežnog posla prikupljanja podataka i građe vezane uz ratni put 105. brigade koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Izrada Monografije „Ratni put 105. Brigade Hrvatske vojske“ bit će prva znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji se ratni put znanstveno prikazuje i obrađuje.

„Bjelovarsko-bilogorska županija je u Domovinskom ratu bila okupirana, a dala je i veliki broj postrojbi koje su učestvovale u ratu. Naglasit ću ipak da je najveća postrojba,s najvećim brojem pripadnika koji su bili u njoj i prošli kroz nju 105.brigada koja je kroz ratni put napravila neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. Bila je aktivna u svim ratnim dešavanjima ne samo na području županije nego i ukupnosti Hrvatske, u Bljesku i Oluji. U konačnici, završila je svoj put na način da je kao i sve ostale takve brigade rasformirana. Međutim, za vrijeme rata, mnoge zadaće koje su obavili pripadnici 105.brigade ušle su u povijest Hrvatske i Domovinskog rata“, rekao je na prijemu župan Damir Bajs.

Tako je između ostalog za potrebe izdavanja Monografije napravljeno istraživanje ratnog puta 105. Brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. godine do završetka ratnih operacija 1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja. Korištena je arhivska građa MORH-a, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nacionalne sveučilišne knjižnice i niza drugih, a svakako vrijedan dio vezan uz izdavanje Monografije su i korištenja i proučavanja relevantne literature o Domovinskom ratu te dokumentacija u privatnom posjedu pripadnika Brigade i razgovori sa sudionicima ratnih događanja. Treba napomenuti kako je kroz 105. Brigadu HV-a prošlo gotovo 10.000 branitelja, 92 ih je poginulo i 350 ranjeno.

Sve to zajedno bit će znanstveno prikazano u Monografiji koja je u završnoj fazi izrade, a čije je izdavanje financijski pokrila Bjelovarsko-bilogorska županija s 50 tisuća kuna.

„ Monografija bi u svakom slučaju trebala biti ogledno djelo o onome što je brigada činila tijekom rata. Iz pijeteta prema poginulima, a njih je 92, odlučili smo da počnemo pisati Monografiju. Da bismo uspjeli u tome velika nam je potpora Bjelovarsko-bilogorska županija na čelu sa županom Damirom Bajsom. Ove jeseni bi Monografija trebala u rukopisu biti gotova,a ako bude sve išlo svojom dinamikom očekujemo da bi u prvom polugodištu iduće godine knjiga bila na stolu, kada bi zaokružili taj cjelokupan rad gdje smo angažirali cijelo Predsjedništvo i sve ljude dobre volje koji su željeli i sponzorirati i uključiti se u taj značajan dio posla“, istaknuo je predsjednik Udruge 105.brigade Hrvatske vojske Dragutin Novosel.

O ratnom putu 105.brigade na prijemu je govorio brigadir Stjepan Ivanić: „Kroz 105.brigadu je prošao 9861 borac. Početkom 1992.godine brigada je brojala 3500 ljudi. Ustrojila je sedam baterija topništva. To je dostatno za jedan topnički puk. Brigada je učestvovala na svim ratištima u Hrvatskoj, Bjelovar, zapadna Slavonija, istočna Slavonija, od 15.11. do 5.7.1992. sedam mjesci i 21 dan neprekidno“, naglasio je Ivanić.
„Ono što s ponosom možemo reći je učešće 105.brigade u operaciji Bljesak, kao prve velike oslobodilačke operacije Oružanih snaga Republike Hrvatske. Brigada nije sudjelovala u Oluji, ali je sudjelovala u operaciji Feniks. To je operacija u istočnoj Slavoniji, i nakon toga bi mogli zaključiti ratni put 105.brigade. Ono što je karakteristično za samu operaciju Bljesak je to da je brigada u operaciju ušla iz mobilizacije. To je jedna najteža borbena radnja koja se provodi u neposrednoj ratnoj opasnosti u slučaju rata gdje je brigada izvršila mobilizaciju u roku od 24 sata. Nakon toga, po konsolidizaciji redova prešla u hodnju i ušla u područje operacije Bljesak“, rekao je zapovjednik Zlatko Ferenčević.

Upravo znanstveni pristup najveći je značaj izdavanja ove Monografije i siguran način kako će ono što se događalo ratnih godina ostati zapisano za povijest. Treba spomenuti kako Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno župan Damir Bajs, pridaje veliki značaj očuvanju digniteta na Domovinski rat, ali i znanstvenom pristupu, pa je tako Županija dala potporu i nedavno održanom okruglom stolu „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“.

I nakon tog okruglog stola sada je u izradi znanstvena Publikacija u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem. Tako će i ta ratna događanja ostati zapisana za budućnost, na način valorizacije događanja iz 1991. godine – Domovinskog rata na ovim prostorima i vrednovanje tih događanja u novijoj hrvatskoj povijesti.

„Dignitet Domovinskog rata i ljudi koji su učestvovali u njemu je nešto na čemu moramo inzistirati. Posebno mi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, jer branitelji s ovog područja ratovali su od Dubrovnika do Slavonije. Taj dignitet se mora očuvati, mora mu se dati poseban naglasak i Domovinski rat mora imati posebno mjesto u školskim knjigama“, kaže bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.