Francuska je donijela konačnu odluku. U osnovnim školama više nema nošenja mobitela. Za krajnje potrebne kontakte s roditeljima dovoljan je telefon u tajništvu. U toj zemlji pošast mobiteliranja od najmlađih dana očito je prevršila svaku mjeru. U bjelovarskim osnovnim školama o tako drastičnim potezima još ne razmišljaju. Sve ravnateljice i ravnatelji tvrde da su stvari pod kontrolom, a sporadične slučajeve rješavaju u dogovoru s roditeljima.

Pod kontrolom

Ako je suditi i po reakciji srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica, ni tu nema razloga za ekstremne poteze. Tako, primjerice, na svakih nekoliko metara u bjelovarskoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi nailazimo na podsjetnik gdje se smije, a gdje ne smije koristiti mobitel. Jasno upozorenje na vratima učionica trebalo bi biti zlatno pravilo svima. Škola je odlučila propisati vrijeme i načine korištenja mobilnih uređaja i trudi ih se dosljedno provoditi. U prvim razredima, priznaje ravnateljica Nataša Vibiral, problema je najviše. Treba proći vremena dok se novi učenici naviknu na pravila pa njima malo teže bude mobitel pod nastavom držati stišan i podalje od sebe.

– Generalno, stvari držimo pod kontrolom. Neki profesori traže kada se uđe u učionicu da se svi mobiteli stave na poseban stol, kao za polaganja državne mature. Moraju ih isključiti, a uzeti ih mogu tek na kraju sata. Istina je da bi oni da mogu stalno gledali u njih i naravno da se onda ne mogu koncentrirati na nastavu. Oni bi stalno bili on-line. U našoj školi konačna odluka je prepuštena svakom pojedinom profesoru, tako da ima i onih koji traže da ih za trajanja nastave samo pospreme u ruksake. Imamo nekih bilješki ili opomena, ali uglavnom to riješimo i nema većih problema niti rigoroznih sankcija poput ukora – kaže Vibiral.

Svjesni su u Komercijalnoj da svi oblici tehnologije u školama trebaju biti u funkciji odgoja i obrazovanja i koristiti se kako bi proces učenja bio učinkovitiji primjenom različitih metoda poučavanja. Upravo zbog toga u nekim predmetima mobiteli su dobrodošli kao sredstvo učenja i poučavanja, ali nikako ne kao sredstvo ometanja nastave i odvraćanja pažnje.

Zaboravljeni primjerci

– Svi smo sada već ovisni o telefonima i sve nam je u njima. No, dok je korištenje u granicama normale, prihvatljivo je. Bude nam žao kada ih povedemo na neki izlet, više su zauzeti traženjem wi-fi mreže nego što gledaju ono zbog čega smo došli. Kakva pak potraga nastane kada ga negdje zaborave, a svi ih drže zaključane i pod šiframa pa kada se i pronađe ne možemo nazvati mamu da pitamo čiji je uređaj. Jedan pronađeni tako u zbornici stoji već mjesecima. Pokušali smo na sve načine doći do vlasnika, ali bezuspješno. Mobitel je malo stariji pa nam se čini da je netko iskoristio priliku kako bi dobio novi – ispričala je Vibiral.

ANKETA: Školarci o korištenju mobitela

Tomislav Buljan
Nikada mi nije palo na pamet da gledam na mobitel pod satom. Jednostavno sam od prvog dana, od kada ga imam, tako naučen. Meni je jasno da te profesor može sankcionirati ako se mobitel koristi pod nastavom. Inače, na mobitelu dnevno provedem od dva do tri sata i to ako ima nekih zanimljivih sadržaja na internetu ili u komuniciram s prijateljima.

Marija Gjergjaj
Stalno koristim mobitel i ako ga trebam pod satom nekako se snađem, pogotovo ako mi je dosadno ili ako nemam što raditi. Neki profesori su strogi po tom pitanju i kod njih ga ne koristim. Znaju uzeti mobitel, čak i zapisati učenika pa mu izreći opomenu. Ima dosta problema s korištenjem mobitela pod nastavom.

Vanesa Palata
Kod kuće mobitel koristim stalno, a u školi samo pod odmorom. Ako ga ne trebam odložim ga, ali mora biti stalno pokraj mene. Kada nisam kod kuće često ga trebam da se javim roditeljima ili ako trebam nešto s njima porazgovarati. Nikada ga ne gasim potpuno i u školi samo isključim ton.

Franjo Jaković
Do sada sam sigurno izgubio već pet mobitela. Nekada hodam gradom i jednostavno mi ispadne ili ga zaboravim negdje. Inače, na nastavi ga ne bismo smjeli koristiti, ali neki profesori malo zažmire. Mislim da ja nisam ovisan o mobitelu. Većinom ga koristim iz dosade, a mogao bih bez problema i više od tri dana biti bez njega.