Piše: Matej Ćuk

Nakon mršavog prošlotjednog remija u Virovitici u sklopu 11. kola Treće HNL Sjever došlo je do nove smjene na klupi Mladosti iz Ždralova. Iako je osvojeni bod u tom trenutku vratio Ždralovčane na vodeće mjesto ljestvice, klub s Brda je nakon samo tri utakmice smijenio trenera Mladena Frančića. Smjena iskusnog trenera s bogatim životopisom nije veliko iznenađenje i za Frančićem u Ždralovima nitko neće žaliti. Njegov trotjedni mandat će uskoro pasti u zaborav, a odluka o njegovoj smjeni je jedna od rijetkih dobrih stvari koje je u posljednjih godinu dana napravila uprava Mladosti. Greška je u startu bilo njegovo dovođenje. Jer, već na početku je i potpunim laicima bilo jasno da je iluzorno očekivati od Frančića da u kratkom vremenu kvalitetno snimi situaciji i da donese nekakav pozitivan pomak.

Trenerske zavrzlame

Novi trener bi trebao biti Tihomir Bradić, bivši strateg trećeligaša Vrbovca, koji je bio Frančićev pomoćni trener. Bradićev pomoćni trener bi trebao biti Danijel Lovrić, Frančićev prethodnik i njegov drugi pomoćni trener, odnosno pomoćni trener legendarnog Nikole Papca koji je ljetos naprasno otpisan nakon osvojenog naslova prvaka. U stvarnosti, Lovrić ne bi trebao biti klasični pomoćni trener, nego bi s Bradićem trebao ravnopravno voditi momčad. Nešto kao prošle sezone kada je momčad vodila trojka Papac, Lovrić i Sučić. Da zaključimo, Bradić bi zbog licence ipak trebao biti prvi trener i njegova bi trebala biti zadnja, ali nešto će se pitati i Lovrića. Uglavnom, vjerojatno ste se odavno izgubili u kadrovskom labirintu u kojem se, iskreno vjerujem, ne snalaze ni oni koji o svemu odlučuju.

A tko su ti koji o svemu odlučuju? Predsjednik Ivica Željko Beljan? Sportski direktor Renato Radić? Pomoćnik sportskog direktora Zoran Kukec? Klupski Izvršni odbor? S obzirom da je na Brdu sve obavijeno velom tajni i da je medijima do informacija teže doći nego do najstrože čuvanih tajni američke CIA-e, teško je dokučiti neke jednostavne stvari poput one tko je trener prve momčadi. Primjerice, na stalne prošlotjedne pozive u pogledu smjene trenera Zoran Kukec nije odgovarao, a predsjednik Željko Beljan je danas imao neobičan, ali simboličan odgovor.

– Već dva tjedna sam u samoizolaciji i ne znam što se točno događa u klubu i tko je novi trener. Najbolje nazovite Kukeca – poručio je predsjednik Mladosti.

O nekakvim kompliciranijim pitanjima kao o tome tko odlučuje i tko je odgovoran za pojedine segmente funkcioniranja kluba je nemoguće dobiti kvalitetan, a iskreno i bilo kakav odgovor. Dojam je kao da klub postoji zbog nekolicine ljudi iz klupskog vodstva, a ne zbog navijača i pobornika osamdesetsedmogodišnjeg kluba.

Greška s licenciranjem

Ne znam tko je konkretno odgovoran za trenutnu situaciju, no prva velika greška je napravljena još prošlu zimu sa zahtjevom za licenciranje za Drugu HNL. Zbog toga što Brdo ne zadovoljava drugoligaške uvjete prvo je kao domaći stadion prijavljen onaj u Vrbovcu, iako se znalo da je to protivno propisima HNS-a, a zatim se zakasnilo i s prijavom Gradskog stadiona u Bjelovaru. Zašto pobogu prijavljivati Vrbovec kad na tri kilometra imaš stadion u Bjelovaru?! Kažu – nismo znali. Niste znali jer niste pitali i jer niste razmišljali. Ili možda niste željeli znati?

Momčad je u isto vrijeme na terenu izborila ono što se od nje očekivalo te je osvojila naslov prvaka i na sportskom planu pravo na nastup u kvalifikacijama za popunu Druge HNL. No, greška se dogodila negdje drugdje i Mladost je ostala bez kvalifikacija. Za tu grešku, kao ni za potonju s komplikacijama oko trenerskog kadra, nitko ne odgovara. Očigledno da u svlačionici i na terenu sve dobro funkcionira, no uprava, ili barem dio uprave, nije na toj razini.

Stadion?

Mladost je još za proteklo ljeto najavila početak izgradnje novog stadiona na Brdu. Prve lopate trebale su biti zakopane u srpnju, a kraj radova se predviđao za proljeće sljedeće godine. Najavljivana je Druga HNL i na Brdu klubovi poput Cibalije, Hrvatskog Dragovoljca, Međimurja, Intera i Rudeša. Uglavnom, sada je gotovo sredina studenoga i na Brdu nije napravljeno apsolutno ništa. Nema bagera, nema strojeva, a nema čak ni lopata. Jedino što se napravilo je navodnjavanje glavnog terena, a i to je napravljeno ofrlje što se najbolje može vidjeti najjednostavnijim pogledom na igralište.

Iz svega se jasno može zaključiti da je Mladost klub bez vizije. Klub je to koji zna što želi, ali ne zna kako doći do cilja. Rješenje se nameće samo po sebi. Ako si u mogućnosti, a Mladost trenutno spada u tu kategoriju, onda kupiš ono što ti nedostaje. Ždralovčanima nepresušno nedostaje čovjek s iskustvom koji će preuzeti klupsku sportsku politiku te neće lutati sa zahtjevima za licenciranje, s trenerima, s igračima i s navijačima. Mladosti treba pandan Lukše Jakobušića iz splitskog Hajduka koji će okrenuti klub naglavačke te ga pokrenuti s mrtve točke.