Sukobi u adolescentskim vezama protekle su srijede pomno razmatrani u bjelovarskoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi. Ukupno 25 učenika iz šest bjelovarskih srednjih škola educiralo se na tu temu, kako bi pomoglo svojim vršnjacima da na vrijeme izbjegnu nasilje u vezama. U istraživanju koje je prije nekoliko godina proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI čak je dvije trećine ispitanih mladih izjavilo da se osoba s kojom su u vezi prema njima ponašala nasilno, što je dovoljan alarm za uzbunu. Kako bi i tu pojavnost sveli na najmanju moguću mjeru, u CESI-ju su pokrenuli projekt Mladi aktivno za ravnopravnost.

 Težak izazov

Upravo kroz partnerstvo u njemu, Bjelovarska udruga za edukacija i motivaciju, BUDEM, bjelovarska Komercijalna i trgovačka škola, uz još dvoje sudionika izvan naše županije, osvješćuju mlade ljude o tom problemu i uče ih kako prepoznati i prevenirati nasilje. Da je tema više nego dobro pogođena, dokazali su budući bjelovarski edukatori, koji su svaku problemsku priču aktivno promišljali sa svih strana. Lucija Pranjić, učenica trećeg razreda opće gimnazije tako ističe kako se o nasilju među vršnjacima puno više govori nego o nasilju među partnerima.

– Posebno među nama vršnjacima nasilje se i skriva ako se dogodi. Na ovaj način ističemo veliku prisutnost tog problema i posvećujemo mu se. Problem je zapravo jedna velika nezrelost, naše osobnosti još nisu formirane, gomilaju se različite frustracije, nesigurnosti, svjetonazorska neslaganja, osim toga smatram da smo u većini puta nespremni na nesebično davanje u odnosu kao što jedna veza zahtjeva. Jednostavno nismo dorasli izazovu koji veza pruža – mišljenja je Lucija, koje je jedan od 25 budućih edukatora koji će znati prići takvom problemu i njihovim akterima. Među njima je i učenik Tehničke škole, Benjamin Filip Šikač. On pak ističe kako problem treba odmah rješavati, ne čekati da eskalira.

 Podrška Ministarstva

– Problem je manjak razgovora i razumijevanja za partnera i samoga sebe. Kada bih bio svjedok nasilja u vezi usmjerio bih oba partnera na profesionalnu pomoć jer nije to Rubikova kocka da se tako jednostavno rješava, a naravno fizičko nasilje bih odmah pokušao prekinuti – kaže Benjamin. Projekt Mladi aktivno za ravnopravnost odvija se uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a radionice vode članice Udruge BUDEM, Marina Jurušić, Tatjana Grđan, Sandra Hermanović i Ornela Malogorski te Renata Hunjadi Brzović, psihologinja iz Zavoda za javno zdravstvo.

S. Klinac