BJELOVAR – Upornost i sustavnost zasigurno su čvrsti oslonci na putu prema okončanju studija kojega većina upisanih prolazi s dobrim, a drugi odličnim ocjenama skreću pozornost, i koje u tom slučaju valja i nagraditi. Tako su nedavno na Veleučilištu u Bjelovaru dodijeljene tradicionalne dekanove nagrade koje su primili Lana Rodić i Krešimir Baturina sa preddiplomskog stručnog studija sestrinstva te Iva Živković i Neven Krsnik, studenti druge godine računarstva odnosno mehatronike, od kojih su nam potonji otkrili „tajnu“ vlastita uspjeha.
Iva, koja je na bjelovarsko veleučilište došla iz Zaprešića, iskreno priznaje kako nije očekivala nagradu, unatoč respektabilnom prosjeku od 4,57.

Prioritetima do cilja

-Za nagradu sam saznala dan prije dodjele i to kada me računovotkinja tražila broj tekućeg računa. U prvi mah sam pomislila da nešto nisam platila platila, ali se na kraju ispostavilo kako je riječ o nagradi „teškoj“ tisuću kuna, uključujući i 50-postotno umanjenje školarine. Premda se uz visok prosjek ocjena neumitno veže status „štreberice“, sva mudrost je, koliko god to stereotipno zvučalo, u dobrom rasporedu vremena. Čvrsto držim do vlastitih prioriteta, pri čemu ne zanemarujem društveni život, a uz sva predavanja na kojima sam redovita, treniram i američki nogomet u ženskoj ekipi bjelovarskih Greenhornsa – priča Iva.

Za redovnih odlazaka kući s prijateljima istog usmjerenja koji studiraju u drugima mjestima, često uspoređuje način provođenja programa, nakon čega je još uvjerenija kako nije pogriješila u odabiru bjelovarskog veleučilišta.

-Nisam uočila neke posebne razlike, osim što je možda na fakultetima sustav nešto kompleksniji, dok ovdje profesori prilagođavaju pojedine predmete našem interesu. K tome, u nas dvije trećine programa ostvarujemo praktičnim radom, što uz zavidnu opremljenost čini temelj dobrog obrazovanja čije osnove nosim iz djetinjstva, i to zahvaljujući ocu koji je „okorjeli“ kompjuteraš – dodaje.
Za razliku od Ive, Neven je naš „domaći“ dečko iz Rovišća i nakon završetka matematičke gimnazije u Bjelovaru odabire mehatroniku koja objedinjuje mehaniku, robotiku i elektroniku.

Ne pomišljaju na inozemstvo

-Nije teško do prosjeka od 4,75 ako se, kao u mom slučaju, radi o interesu za ova područja i redovitom praćenju nastave. Predavanja su prilagođena realnim situacijama, što jamči da se nakon završetka studija za kratko vrijeme uključujemo u različite poslove, čime je ujedno i trasiran put prema bržem zapošljavnju. Da je tome tako, potvrđuju i statistički podaci našeg veleučilišta prema kojima 80 posto studenata pronalazi radno mjesto u prva tri mjeseca. Upravo zbog toga, nakon diplome ne razmišljam o odlasku u inozemstvo i s puno optimizma očekujem, kako se to kaže, ulazak u „svijet rada“ – tvrdi Neven.
Slično razmišlja i Iva čija argumentacija ostanka u Hrvatskoj također ima čvrsta uporišta među kojima nije isključen ni ostanak u Bjelovaru u kojemu, kako procjenjuje, sve više jača IT sektor što otvara dobru perspektivu zapošljavanja, a oboje se slažu i u značaju netom primljene nagrade.

-Ugodno se osjećamo zbog toga što je naš trud ipak primjećen i to je značajno priznanje, ne samo za nas, nego i naše roditelje, ali to istodobno znači kako postoje veća očekivanja i obveza nastavka istim tempom – zaključuju naši sugovornici.