Među starije mještane Ivanske uvukao se strah nakon što su se na tamošnjem području početkom prošlog tjedna pojavili prevaranti koji obilaze upravo staračka domaćinstva, s očitom namjerom da opljačkaju nemoćne starce. Prema riječima mještana, riječ je o trojici muškaraca srednje životne dobi koji tvrde da ne znaju hrvatski jezik te pod izgovorom da su se izgubili i da trebaju pomoć kako bi se vratili na pravi put, ulaze u domove mještana. Među onima kojima su prošlog tjedna pokucali na vrata je i Kata Crkvenac iz Donje Petričke.

 Karta i Zagreb

-Bilo je to u srijedu predvečer. Vidjela sam kako se nedaleko od moje kuće zaustavio automobil, da bi mi nekoliko trenutaka kasnije u dvorište ušetala dvojica muškaraca. Nisu govorili hrvatski, već neki strani jezik. Jedan od njih mi je počeo pokazivati neku mapu, krenuvši pritom prema voćnjaku iza kuće. Zvao me da pođem s njim, stalno mi pokazujući kartu i spominjući Zagreb. Za to je vrijeme drugi cijelo vrijeme stajao kod ulaza u kuću – prisjeća se nemilog posjeta Kata. Dodaje kako je svojim “gostima” pokušala objasniti kako je bolesna i kako teško hoda, no kada je jedan od dvojice krenuo u štagalj kraj kuće, ipak je pošla za njim.

-Tamo sam mu još pokušala objasniti da im ja ne mogu pomoći i krenula sam natrag. Kad sam se okrenula prema kući, vidjela sam kako iz nje izlazi treći muškarac, kojeg do tada nisam primijetila. Tada sam se silno uplašila i shvatila sam da nešto nije u redu – kaže naša sugovornica koja je potom počela spominjati sina, slagavši da je on u blizini. To su “stranci” vjerojatno razumjeli jer su odmah dali petama vjetra. Ona je krenula provjeriti nedostaje li joj što u kući i šokirala se vidjevši da joj je prekopan ormar u kojem drži novac. Srećom, novčanik je bio dobro skriven pa su lopovi tog puta ostali kratkih rukava. Kad je drugog dana svoje iskustvo prepričala zaposlenici Crvenog križa koja je redovito obilazi, ona joj je kazala da nije jedina koju su obišli sumnjivi stranci te je o svemu obavijestila policiju.

Policijsko postupanje

-Navodno su “operirali” i po Đurđicu i Srijedskoj, to se brzo pročulo po općini. Sad su svi u strahu i šoku jer ovakvog lopovluka kod nas nikad nije bilo. Eto, ja sam zvala sina iz Bjelovara da prespava par noći ovdje jer me strah da se ti ljudi ne vrate – kaže naša sugovornica.

U PU Bjelovarsko-bilogorskoj su nam potvrdili kako su upoznati za spomenutim slučajem, no kako, osim za događaj u Donjoj Petričkoj, nemaju saznanja za slične pokušaje prijevara u drugim mjestima te općine.

-Postupanjem su prikupljene obavijesti o osobama koje se dovode u vezu s ovom događajem i njihovi nepotpuni opisi kao i djelomičan opis vozila s kojim su se koristili. Nisu prikupljene obavijesti da su navedene osobe ulazile u neka druga dvorišta ili kuće na tom području. Nastavlja se daljini rad po ovoj dojavi – stoji u službenom priopćenju iz policije. Upravo iz policije stalno putem javnih priopćenja upozoravaju građane starije životne dobi da budu oprezni kada je riječ o strancima koji im kucaju na vrata. Svaku sumnju u istinitost njihovih namjera potrebno je prijaviti policijskim službenicima.