BJELOVAR – Na godinu dana uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri ili četiri godine nepravomoćno je na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđen četverac iz Velikog Korenova. Antonio M. (26), Ivan Š. (26), Kristijan Š. (25) i Robert Š. (27), svi s prebivalištem u bjelovarskom prigradskom naselju Veliko Korenovo, osuđeni su zbog serije krađa i provalnih krađa koje su još tijekom 2013. godine počinili u svome selu, ali i okolnim mjestima.

Svoju je seriju ovaj četverac bez kormilara započeo u prvim mjesecima 2013. godine, kada su u više navrata u periodu od siječnja do ožujka krali stvari iz obiteljske kuće u Novim Pavljanima. Nakon što su Ivan i Kristijan provalili zaključana sporedna vrata terase obiteljske kuće te kroz tako načinjen otvor ušli u unutrašnjost, počeli su iznositi stvari.

Mačete i bušilice

Tako su iz kuće ukrali četiri komada mačete, dvoje škare s nastavcima za obrezivanje voćaka, dva para kožnih čizama, četiri garniture alata i to dvije mašine flekserice, jednu profesionalnu bušilicu Bosch i jednu profesionalnu bušilicu Makita, kutiju s kompletom svrdala i limene tačke. Iz podruma su iznijeli reflektor i ceradu točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od dvije tisuće kuna. Potom su bušilicu Makita, flekserice, reflektor i pet svrdala predali Antoniu u zamjenu za mlin čekičar, a on je, znajući da su navedeni predmeti ukradeni, iste prodao. Mačete i alat predali su pak Robertu, koji je navedene predmete, znajući da su ukradeni, zadržao za sebe.

Tu se, pretpostavljate, ovaj očito uigrani tim nije zaustavio, već su tijekom ljeta iste godine Antonio, Ivan i Kristijan provalili u obiteljsku kuću u Velikom Korenovu. Uporabom fizičke snage otvorili su prozore na staroj i novoj kući i tako ušli u unutrašnjost, gdje su skinuli radijator i pripremili ga za odnošenje te su tražeći vrjednije stvari ispreturali ormare i ladice te odnijeli slavine postavljene iznad umivaonika i kade i sudopera, grijalicu i mesingani lonac.

Antonia se pak teretilo i da je u tri navrata sam počinio krađu. Tako je u razdoblju od kolovoza do listopada 2013. godine ulazio u dvorišta obiteljskih kuća i na prostor polja, odakle je bez znanja i odobrenja odnosio vrjednije predmete koje je prodavao. S ograđenog pašnjaka iza jedne kuće u V. Korenovu uhvatio je i ukrao četiri janjca, iz dvorišta druge kuće ukrao je kardan od balirke, dok je iz dvorišta treće kuće ukrao više kardana, četiri poluosovine za šumski traktor, hidraulični cilindar, zupčanike i vile okretača za sijeno.

Upravo su dva člana ove kriminalne skupine, Antonio i Kristijan, odgovorni i za krađu metala s mosta koji već godinama od nikud vodi prema ničemu u Velikom Korenovu. U ljeto 2013. godine oni su poskidali s mosta više metalnih profila s licima i maticama sveukupne vrijednosti oko 15 tisuća kuna, a sve to potom su prodali, dok su novac međusobno podijelili.

Uvjetne kazne

To nije kraj jer su sva četvorica početkom rujna iste godine provalili u obiteljsku kuću u Novim Pavljanima. Nakon što su razvalili ulazna vrata, ušli su u unutrašnjost kuće, odakle su iznijeli razna alkoholna pića te beštek u crvenoj kutiji točno neutvrđene sveukupne vrijednosti, ali svakako veće od dvije tisuće kuna. Dosadašnja neousuđivanost zasigurno je utjecala da se sva četiri člana ove bande izvuku od odlaska u zatvor, pošto je svima izrečena jedinstvena kazna zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u određenom roku ne počine nova kaznena djela.

Antonio i Ivan tako su osuđeni na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, Kristijan je osuđen na godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, dok je najbolje prošao Robert, koji je osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godine dana. Uz to, svaki od njih u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude dužni su naknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu od 1250 kuna, dok su njihovi suseljani, kojima su bezobzirno krali iz dvorišta i kuća, kao i tvrtke Dalekovod i HAC, vlasnici ukradenih predmeta s mosta, upućeni u parnicu s imovinskopravnim zahtjevom.