Već punih šest godina bjelovarska stomatologinja Tatjana Orak u Dječjem vrtiću Bjelovar pregledava zubiće naših malenih sugrađana. Nažalost, otkriva kako stanjem oralnog zdravlja vrtićaraca ne možemo biti zadovoljni, a kako bismo potaknuli promjene, povodom Mjeseca oralnog zdravlja o toj smo zdravstvenoj temi razgovarali upravo sa stomatologinjom Orak.

Nužne promjene navika

-Zubiće pregledavamo u bjelovarskom Dječjem vrtiću djeci u dobi od četiri do pet godina. Za tu smo se dobnu skupini odlučili jer je predškolski uzrast samim tim bio pregledan ranije, a oni već imaju svog stomatologa uoči polaska u školu pa roditelji sve potrebne informacije mogu dobiti direktno u ordinaciji. S druge strane, mlađe dobne skupine uglavnom još uvijek nemaju svog liječnika dentalne medicine, a u toj dobi se već puno toga može učiniti prevencijom kako do pojave karijesa uopće ne bi ni došlo – ističe doktorica Orak. Napominje kako unatoč tome “stanje na terenu” pokazuje kako je stvarno stanje stvari oralnog zdravlja naših mališana bitno drugačije od onog kakvom težimo.

-S obzirom na to da je riječ o malenoj djeci, karijesa zaista ima dosta posebice ako imamo na umu da u toj dobi on uopće ne bi trebao ni postojati. Naime, dječji zubi su tek nikli, a tako brzi razvoj karijesa je znak za uzbunu koji kaže kako je prijeko potrebno uvoditi promjene – upozorava naša sugovornica. Pri tome naglašava kako se promjene prije svega odnose na pravilnu higijenu usne šupljine, ali i na pravilne prehrambene navike.

 I mliječni su važni

-Zubi se trebaju prati čim se pojave. Čak se preporuča bebama nakon dojenja čistiti usnu šupljinu uz pomoć sterilnih gaza. Naime, pojava karijesa nije toliko genetski uvjetovana, već na njega ponajprije utječu higijena i prehrana. S druge strane, roditelji možda nisu uvijek posve upućeni kako bi trebala izgledati ta higijena kod njihove djece stoga je vrlo važno da se posavjetuju sa stomatologom. Isto tako, današnja djeca često konzumiraju previše slatkiša i to ne samo u obiteljskom okruženju, već i u vrtićima i školama gdje bi se to svakako trebalo izbjegavati i zamijeniti ih voćem – savjetuje stomatologinja Orak napominjući kako je zdravlje mliječnih zuba itekako važno.

-Bol koju dijete osjeća zbog pokvarenog mliječnog zuba je jednaka boli koju osjećaju odrasli, a to je nešto sto svojim mališanima nikako ne želimo priuštiti. Osim toga, ako je na mliječnima zubima dijete imalo karijes, tada će ti trajni početi nicati u nezdravom okruženju punom bakterija što nikako nije dobro za trajne zube. Isto tako, ako se pokvare zubi, dijete otiče i prima antibiotike, a to je svakako najbolje izbjeći.

Također, mliječne zube nije dobro ni vaditi prerano jer oni imaju ulogu čuvanja mjesta za trajne zube. Sve su to razlozi zbog kojih moramo voditi računa o oralnom zdravlju mališana i zašto ih na vrijeme treba voditi stomatologu od najranije dobi. Na taj se način kod djece stvaraju navike koje ostaju za cijeli život – naglašava doktorica Orak. Kada je pak riječ o prvom odlasku stomatologu, naša sugovornica pojašnjava kako neke američke smjernice kažu kako bi dijete stomatologu trebalo odvesti već u dobi od godine dana. Ipak, otkriva kako ona u svojoj ambulanti nema tako malene pacijente, no kako bi djeca u dobi od dvije do tri godine svakako trebala početi dolaziti stomatologu čisto kako bi se upoznala s ordinacijom i svojim stomatologom.

– Kad je riječ o samom djetetu, svakako bi prvi put trebali posjetiti zubara prije prvih problema kako ne bi razvili strah od zubara i kako bi u budućnosti u ordinaciju dolazili s voljom. Ti prvi susreti su prilika da se dijete igra i na jedan dječji način upozna sa svime, a ujedno tada mi stomatolozi možemo s roditeljima dati savjete o pravilnoj higijeni od najranije dobi. S druge strane, ako dijete dolazi stomatologu u bolovima, to za njega zasigurno neće biti lijepo iskustvo koje će željeti ponoviti – naglašava naša sugovornica.