Premda je sve više onih koji svakodnevno gledaju „novine“ na internetskim stranicama, u čitaonici bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović“ još je uvijek podosta onih koji se teško odriču navike saznavanja vijesti i praćenja događaja iz tiskanih medija. Tako prema riječima ravnatelja knjižnice Marinka Iličića svakodnevno 50-ak Bjelovarčana pohodi čitaonicu koja u vremenu od 7,30 do 19,30 sati nudi nekoliko dnevnih novina, tjednika, mjesečnika i drugih izdanja, uključujući i prestižne inozemne tiskovine, među kojima se izdvajaju američki časopis o svjetskim temama u politici, znanosti i društvu Time, te njegov njemački pandan Spiegel.

 Više od 40 naslova

-Čitaonica se isključivo veže uz funkciju informiranja s naglašenom ulogom demokratičnosti, što znači kako je dostupna svim slojevima naših građana, a odabirom ponude onima različitih svjetonazora i stručnosti, dok širok obuhvat tiskovina omogućava i izoštravanje stavova o pojednim događajima ili pak ocjene o aktualnim političkim i društvenim temama. Pri tome valja naglasiti i socijalnu funkciju čitaonice koja uz naknadu od 60 kuna godišnje čitateljima svakodnevno nudi oko 40 različitih naslova uz redovito upotpunjavanje novim izdanjima ili uvođenjem pojedinih stručnih publikacija na prijedlog samih korisnika. Većinu stalnih posjetitelja čine umirovljenici, ali se ponudom nastojimo približiti i mlađoj čitalačkoj publici, i to ponajprije izdanjima primjerenim njihovom uzrastu i interesu – kaže Iličić.

Uz to, čitatelji mogu mogu koristiti i zbirku novina i časopisa u kojoj su primjerice sačuvani svi primjerci Bjelovarca i Bjelovarskog lista te nekadašnje regionalne stranice Večernjeg lista na kojima su objavljivani tekstovi vezani uz Bjelovar i našu županiju u posljednjih 30 godina, dok se dnevni tisak čuva tri do pet godina. I ovaj dio Narodne knjižnice dobro je poznat dr. Vladimiru Halauku koji je već punih 25 godina stalni posjetitelj čitaonice. Donedavna je dolazio u poslijepodnevnima satima, a odlaskom u mirovinu novo vrijeme za čitanje počinje svakoga jutra točno u 9,40 sati.

Svakojutarnji ritual

-Za mene je čitaonica oblik mentalne stimulacije i svakodnevno održavanje intelektualne razine informiranosti i znanja. Osim dnevnih novina i ponekih stručnih časopisa, redovito čitam Bjelovarski list i Bjelovarac, od čega me u potonjem posebno privlače tekstovi dokumentarno-povijesnog karaktera obogaćeni starim fotografijama, što me podsjeća na mladost, ali iz ponekih članaka saznajem i neke meni nepoznate podatke. Kako sam od rane mladosti sve važne informacije „upijao“ iz novina, čitaonica je moj logičan izbor i danas, i to ponajprije zbog intimne atmosfere koju u stvari čine ljudi posvećeni isključivo čitanju. Istodobno, redovita doza informiranosti značajna je i zbog kasnijih rasprava o pojedinim zbivanjima u kojima, za razliku od nekih drugih, imam daleko bolju poziciju, a to znači čvršće argumente – dodaje dr. Halauk.

Uz dr. Haluka, u čitaonici ćete sresti i mnoga druga poznata lica poput dr.vet.med. Stjepana Sokolovića, nekadašnje profesore i mnoge druge poznate Bjelovarčane, koji dio vremena provode u ovom mirnom kutku knjižnice koji je po tome ne samo čitalački raj, već i svojevrsna galerija naših poznatih sugrađana