Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je u ponedjeljak u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kako bi se uvjerila u provedbu programa ministarstva za tu županiju, ukupne vrijednosti nešto manje od devet milijuna, ali i kako bi u suradnji s predstavnicima lokalne samouprave utvrdila prioritete za iduće razdoblje.
– Očekivanja su uvijek velika, a mi smo ove godine u BBŽ uložili malo manje od 9 milijuna kuna, u što je uključeno i financiranje Državnog arhiva kao naše najveće ustanove, ali i sva ostala programska područja, profesionalne i amaterske djelatnosti, knjižnice i zaštita kulturne baštine – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek na tiskovnoj konferenciji u popodnevnim satima, dodavši kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji vrlo živ kulturni život, posebice u dijelu kulturnog amaterizma i participacije u kulturnom životu.
– Upravo u tom segmentu trudit ćemo se kroz različite natječaje, kako one za proizvodnju sadržaja, tako i one za sudjelovanje u kulturi, dati veći doprinos financiranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – naglasila je.
Zahvalivši ministrici na posjetu, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs izjavio je kako smatra da je potpora nematerijalnim oblicima kulture ispod očekivanja jer iznosi 130 tisuća kuna za čitavu županiju.
– Htjeli bismo vidjeti povećano financiranje nematerijalnih oblika kulture, ali i dovršetak projekata koji čekaju brzu reakciju poput dvorca Dioš. Ako brzo ne reagiramo, velika je vjerojatno da iduće godine nećemo niti moći govoriti o tom dijelu kulture – napomenuo je župan Bajs. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak očekuje rješenje za smještaj Državnog arhiva u Bjelovaru koji trenutno posluje na tri različite lokacije u najmu jer nema vlastitog prostora.
– Mi nudimo nekoliko lokacija i tražimo najpovoljniji financijski model za smještaj Državnog arhiva u Bjelovaru, a također smatramo da bi ministarstvo trebalo aktivnije financijski sudjelovati u prepoznatljivim kulturnim manifestacijama Bjelovara poput Bjelovarskih odjeka kazališta (BOK) i drugih – rekao je gradonačelnik Hrebak.