BJELOVAR – Nakon dugotrajnih rasprava o tome je li ugradnja razdjelnika topline obvezna ili ne u stanovima s grijanjem iz kotlovnica i tamo gdje još uvijek postoji zajedničko brojilo, analiza njihove isplativosti i učinkovitosti s podijeljenim stavovima stručnjaka, ovih je dana „pala“ i končana odluka. Naime, Ministarstvo energetike i zaštite okoliša je potvrdilo kako se izmjenom Zakona o tržištu toplinske energije predviđa nastavak ugradnje razdjelnika toplinske energije, ali nije izrijekom naznačilo visinu sankcioniranja „neposlušnih“, koja u postojećim zakonskim odredbama iznosi od 50 do 100 tisuća kuna.

Drugo mišljenje

Bez obzira na obveznu ugradnju, još se uvijek vode prijepori jesu li razdjelnici zaista prihvatljivo rješenje za manje račune potrošnje grijanja jer dok dio energetskih eksperata to niječe, dosadašnja iskustva stanara u čije su zgrade već instalirani, podastiru drugačija iskustva. Potvrđuje to i Miro Dvornik, predstavnik stanara u jednoj od zgrada u Naselju kralja Zvonimira, koji nakon dvije godine praktične primjene razdjelnika imaju ponešto drugačije mišljenje o njihovoj učinkovitosti.

-Aparati su ugrađeni u 96 stanova i nakon prve godine bilo je podosta primjedbi stanara nenaviknutih na drugačiji režim grijanja prema kojem će plaćati ono što su zaista potrošili, za razliku od prijašnjeg u kojem su računi bili „zajednički“. Cijena instaliranja iznosila je 500 kuna po radijatoru, što i nije tako malo, ali oko 30 posto stanara ima niže račune, isti postotak je zadovoljan razdjelnicima, dok su preostalom dijelu računi nešto veći. Uglavnom je riječ o stanarima koji još nisu prihvatili racionalna pravila potrošnje toplinske energije koja se nekada „rasipala“ i kroz otvorene prozore. Kako bi još značajnije smanjili potrošnju, iduće godine ćemo riješiti i problem naše kotlovnice u čijim se dotrajalim cijevima dnevno gubi oko 10 „kubika“ tople vode – kaže Dvornik.

Upola manji računi

Među zadovoljnim stanarima je i Grozdana Stamenković čiji su računi za grijanje nakon ugradnje razdjelnika gotovo „prepolovljeni“, što je svakako značajna stavka u umirovljeničkom budžetu.
-Ranijih godina, mjesečni obračun za stan od 47 četvornih metara iznosio je 900, a sada najviše 600 kuna, u što je uračunata i cijena tople vode. Razlika je osjetna i stoga ću i nadalje prihvaćati sva rješenja kojima će se regulirati i ostali izdaci stanovanja, pri čemu će jedino mjerilo postati osobna potrošnja. Tako je u slučaju grijanja ranije prevladavalo mišljenje prema kojemu ne treba štedjeti kad svi ionako plaćamo približno jednake iznose. Razdjelici su dobrim dijelom promijenili ponašanje stanara, što držim velikim iskorakom u mijenjanju nekadašnjih navika temeljenih na „solidarnom“ plaćanju računa – domeće Grozdana.

 Izostala detaljnija pojašnjenja

Prema posljednjim podacima „Beminga“, ove naprave su ugrađene u 30-ak bjelovarskih zgrada i sadašnje procjene govore kako je riječ o 2.000 stanova, pri čemu su reakcije stanara gotovo identične onima iz Naselja kralja Zvonimira. Iako je očigledno kako je tijekom proteklih godina propuštena šansa temeljitijih objašnjenja njihove stvarne funkcije, što je u kombinaciji s različitim ekspertizama i analizama izazvalo popriličnu zbrku u donošenju konačnih odluka, koje su konačno, čini se, označene obvezujućima.

Što su razdjelnici?

Aparati bilježe impulse potrošene toplinske energije, a njihov broj koji se zabilježi u jednom stanu čini udio u potrošnji zgrade. Te podatke tvrtka koja je ugradila razdjelnike šalje isporučitelju toplinske energije na kraju mjeseca, a onda se izračunava točan iznos koji potrošač mora platiti. Podaci dolaze u sustav i ne mogu se mijenjati pa nisu podložni nikakvim manipulacijama. Jedan impuls ne košta svaki mjesec isto, već ovisi o tome koliko je zgrada ukupno potrošila tog mjeseca. Nekima će računi biti veći, drugima manji, a neki će dobivati posve jednake račune, što ovisi u izolaciji zgrade i drugim čimbenicima. No, čak i oni koji ne uštede, moći će kontrolirati potrošnju, a ako nekoga nema u stanu mjesec dana, platit će samo fiksne troškove, što prije nije bilo moguće.