Švedska grupacija Assa Abloy, globalni lider u u proizvodnji opreme za vrata, ujedinio je hrvatske tvrtke u svojem vlasništvu, bjelovarski Metalind te riječku tvrtku Assa Abloy Hrvatska. Krajem prošlog mjeseca Metalind je tako promijenio naziv u Assa Abloy – Podružnica Metalind Bjelovar, a novoj tvrtki pripojena je riječka tvrtka. Spajanje se neće reflektirati na poslovanje navedenih poduzeća koja će obavljati iste djelatnosti kao i do sada, zapošljavati jednak broj zaposlenika te nastaviti kvalitetne odnose s kupcima i dobavljačima. Valja napomenuti i kako će hrvatska tvrtka globalnog lidera u proizvodnji opreme za vrata ubuduće imati sjedište u Bjelovaru.
– Cilj je još jače i kvalitetnije nametnuti se tržištu u regiji sa specifičnim proizvodom, protupožarnim vratima, protupožarnim staklom te širokom paletom opreme Assa Abloya – stoji u priopćenju Assa Abloya uz napomenu da je Metalind u njihovu vlasništvo od 2011. godine.
Ulagali u povećanje učinkovitosti
– Dolaskom novog vlasnika izvršena su velika ulaganja u u povećanje učinkovitosti rada, poboljšanje radnih uvjeta radnika te u sigurnost i zaštitu okoliša – napominju Šveđani. Podsjetimo, Metalind je nacionalni tržišni lider u proizvodnji protupožarnih vrata i protupožarnog stakla. Proizvodni program tvrtke obuhvaća i neke specifične izvedbe vrata poput protuprovalnih vrata, dimnonepropusnih, zvučnoizoliranih, röngentskih i neprobojnihm, , a već godinama je prisutan i na tržištima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Udio izvoza u prihodima kreće se od desetak do 25 posto. Grupacija Assa Abloy nastala je 1994. godine spajanjem švedske tvrtke Assa i finskog Abloya. Sjedište tvrtke je u Stockholmu, a posluju u 70 zemalja diljem svijeta. Assa Abloy ima oko 47.000 zaposlenika, a godišnji prihodi iznose oko 7,3 milijarde eura. Grupacija Assa Abloy od osnivanja do danas je napravila više od 250 akvizicija diljem svijeta, a Metalindu pomogla pokrenuti izvoz protupožarnih vrata i protupožarnog stakla u zemlje u kojima posluje. Primjerice, tvornice protupožarnih vrata Hasil iz Češke i Mercor iz Poljske,obje u vlasništu Assa Abloya, za svoja vrata kupuju staklo upravo od Metalinda. Pokrenut je i izvoz u Rumunjsku, Tursku, Švedsku i Australiju, a pripremaju se projekti za još neka tržišta. Poticanje međusobne interne suradnje, kao i razvoj poslovanja na svim tržištima u kojima je grupacija Assa Abloy prisutna jedan je od ključnih ciljeva grupacije.