Gradski muzej Bjelovar obilježit će 70. godišnjicu osnutka izložbom Ivana Meštrovića, ali i multimedijskim projektom bjelovarskog rock benda Zayn koji će se sastojati audio-vizualne izložbe i koncerta. Izložbe će biti otvorene u subotu, 18. svibnja, povodom Međunarodnog dana muzeja.

Zahvaljujući izložbi skulptura, crteža i litografije jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, Ivana Meštrovića, Bjelovarčani će tako prvi puta nakon 41 godinu u svome gradu moći vidjeti djelić bogatog opusa tog velikog kipara, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović.

– Na tri mjeseca dobit ćemo i izložiti Meštrovićeve skulpture u bronci, i to većeg formata, te crteže i litografsku mapu, a u sklopu izložbe organiziran je i niz popratnih programa koje će obilježiti Meštrovićevo vrijeme i doba stvaranja. Imat ćemo nekoliko predstavljanja knjiga, koncerata, kao i općenitih predavanja o Meštroviću – poručio je ravnatelj Pavlović.

Marko Dragičević, gitarist Zayna, istaknuo je kako se u svojem izričaju trude povezati više vrsta umjetnosti.

– Izložba u muzeju najbolji je način za upoznavanje s našim, ali i radom brojnih drugih umjetnika, ne samo s bjelovarskog područja – naglasio je Dragičević.

U sklopu njihove izložbe bit će izložene fotografije Davora Ervojića (Bjelovar) i Ane Đelmiš (Subotica), slike Darka Lukića (Bjelovar) te digitalne projekcije Damjana Šporčića (Rijeka) i Bojana Gatalice (Bjelovar). Na dan otvaranja izložbe sudjelovat će i glumci Bjelovarskog kazališta te Ante Javor (VUB Mehatronika), koji će prikazati virtualnu unutrašnjost ljudskog tijela koristeći VR naočale. U programu će sudjelovati i bjelovarski glazbenici Miran Međimorec, Viktor Ključarić i Siniša Pauška, koji će uz jazz note dodatno upotpuniti koncept koji su osmislili članovi benda.