Piše: Vedran Cindrić

Od jučer je Bjelovar središte svjetske udaraljkaške umjetnosti. Naime, od 16. do 18. siječnja održava se 17. po redu ‘Tjedan udaraljkaša’ koji je ove godine okupio velika udaraljkaška imena. Tako u Bjelovaru nastupaju izvođači svjetskoga glasa iz Meksika, Španjolske, Taiwana, Italije, Mađarske, Slovenije, ali i naše Hrvatske.

Festival je jučer u bjelovarskom Domu kulture otvorio ‘biNgbang’ ansambl kojim je dirigirao Bjelovarčanin sa zagrebačkom adresom Marko Mihajlović te mladi Španjolac, također sa zagrebačkom adresom Luis Camacho Montealegre.

No, vjerojatno najveća zvijezda ovogodišnjeg ‘Tjedna udaraljkaša’ je Javier Nandayapa koji nastupa večeras. Javier je već sada nazvan meksičkom legendom glazbenog instrumenta marimba. Potječe iz svjetski poznate meksičke obitelji udaraljkaša, a karijeru je započeo 1989. godine u kultnom ‘Marimba Nandayapa’ ansamblu dok je solo karijeru započeo 1995. godine. Kao solist nastupao je na svjetskim festivalima u više od 40 zemalja na svim kontinentima svijeta. Osnivač je nekoliko ansambala s kojima je ostvario velike uspjehe diljem svijeta, a Meksiko mu je uručio pregršt nacionalnih i prestižnih nagrada za rad u kulturi. Budući da potpisnik ovih redaka ne stoji baš najbolje sa španjolskim jezikom, a Javier ne govori hrvatski, razgovor je tekao na ‘neutralnim’ engleskim jezikom.

Stopama svoga oca

-Prije svega htio bi reći da mi je jako emotivno biti u Hrvatskoj i vašem Bjelovaru. Naime, moj otac inače veliki glazbenik je davne 1979. godine bio u Zagrebu. Došao je sa svojim ‘Marimba bendom’ i održao koncert. Ja sam tada imao samo devet godina i kada se vratio doma u Meksiko sjećam se da mi je s oduševljenjem pričao o Zagrebu i Hrvatskoj. Sada sam ja, 40 godina nakon njega, prvi put ovdje u istoj ulozi to jest održavam koncert i baš sam sretan i emotivno uzbuđen zbog toga – započeo je Javier. Kaže da je malo neobično da je prošao cijeli svijet, a da je tek sada prvi put ovdje iako je još davno prije čuo za ‘Tjedan udaraljkaša’ u Bjelovaru i da mu je oduvijek bila želja doći.

-Još 2012. godine sam u Litvi s Igorom Lešnikom, vašim umjetničkim ravnateljem festivala i utemeljiteljem studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu razgovarao o ‘Tjednu udaraljkaša’ u Bjelovaru, no nikako mi se termini nisu mogli podudariti. No, sada vodim jedan projekt kojeg podupire meksička vlada i kojeg ću uskoro predstaviti u Danskoj i ostalim sjevernoeuropskim te sam prije puta na sjever Europe vidio da postoji mogućnost da konačno dođem na vaš festival. Čuo sam se s Lešnikom koji mi je rekao da mogu doći i zaista sam oduševljen što sam konačno ovdje – istaknuo je Javier. Kaže da je za Bjelovarčane pripremio program u kojem želi predstaviti meksičku i pomalo argentinsku vrstu glazbe na udaraljkama.

-Moji korijeni su iz meksičkog folka, a moj instrument marimba je vrlo popularan u Meksiku tako da sam se bazirao najviše na izvornu marimbu. Nadam se da će se svidjeti Bjelovarčanima – skromno je rekao Javier i nastavio.

Marimba ima svoj put

-Glazba koju ja sviram je popularna kod određene publike. Dosta publike ju ne razumije i to je sasvim normalno. Ne možemo svi sve voljeti. Znate, općenito glazbeni pravci imaju svoje uspone i padove u popularnosti. To je normalno – kaže nam Javier. Dodaje da nema puno vrsnih marimba udaraljkaša u svijetu, nešto više možda u Meksiku. Stoga, dodaje da je njegova misija svijetu što više predstavljati glazbu koja proizlazi iz tradicionalnog marimba instrumenta.
-Podučavao sam mnoge studente diljem svijeta jer želim da se ta vrsta glazbe što više proširi i nastavi svoj put – zaključio je Javier.

Bjelovarčani stoga večeras imaju priliku poslušati velemajstora marimbe. Kulturni događaj je to kojeg svaki ljubitelj glazbe ne bi trebao propustiti. Koncert će biti održan u bjelovarskom Domu kulture od 19.30 sati. Ulaz je besplatan.