Svoj grad i županiju opet su na najbolji mogući način u svijetu predstavili članovi Češke obeci Bjelovar. Drugu godinu za redom sudjelovali su na 11. Međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu gdje je njihova velika folklorna skupina “Srdečko” svojim nastupom osvojila prvo mjesto. No, ništa manje zapaženo nisu prošli niti nastupi zbora “Kateřine”, glazbene skupine “Stari prijatelji” te vokalnog sastava “Rozmarinke”. Međunarodni krajanski festival okuplja češke nacionalne manjine iz raznih krajeva svijeta i natjecateljskog je karaktera, a na ovogodišnjem izdanju predstavila su se češka društva iz Rusije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Osim Češke obeci, Hrvatsku su predstavljale i Češka beseda Hercegovac te Češka beseda Rijeka. Osim što je svoju Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Grad Bjelovar s ponosom predstavila, bjelovarska Češka obec promovirala je i bilogorske krajeve u svim mjestima na kojima se našla. Tako su nastupali u gradskoj četvrti Liběn, pred bijelim domom, u sklopu proslave međunarodnog dana starijih osoba te pred kulturnim centrom “Chaberský dvor”, Dolní Chabry, gdje su se sva društva ponovno predstavila i imala priliku družiti se s građanima.

– Svi članovi Češke obeci Bjelovar ponosni su na svoje mlade naraštaje folkloraša, na njihov trud i ulaganje u kulturu i tradiciju i čestitaju im na osvojenoj nagradi. Ovakav festival daje priliku da pokažu što znaju i umiju, ali i da upoznaju nove ljude, njihove običaje i kulturu, naročito sunarodnjaka iz svih krajeva svijeta. I nakon višemjesečnih priprema, vježbe, uloženog truda i volje, zajedničkim zalaganjem svih, dobiti ovakvo priznanje, prekrasan je osjećaj – ponosna je predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar.