Od prvog do trećeg travnja na sajamskom prostoru u Gudovcu održat će se 19. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam pri čemu će naglasak biti upravo na riječi “međunarodni”, s obzirom da više od polovice izlagača dolazi pristiže izvan hrvatskih granica. Prema riječima Davorina Posavca, direktora Bjelovarskog sajma, samo izlagači iz Slovenije u ukupnom broju izlagača sudjeluju s oko 25 posto, a gdje su tek svi ostali iz susjednih država te Europe. Velik interes stranaca posljedica je, među ostalim, dodatne promocije Bjelovarskog sajma upravo na inozemnim tržištima, te suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom koja je intenzivirana početkom ove godine ususret Pčelarskom sajmu.
Velika je vijest i da se u Gudovac vraćaju svi veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije koji su proteklih godina uslijed gospodarske krize izostali. Zastupnici John Deerea, Case Steyra i ostalih vrhunskih proizvođača traktora čini se da se ponovno vode razmišljanjem da je nastup na Proljetnom sajmu u Gudovcu neizostavan svima koji žele biti ucrtani na kartu hrvatskih distributera poljoprivredne mehanizacije.
Ne jenjava jagma za izložbenim prostorima
– Svi izložbeni prostori su iznajmljeni, iako nam upiti i dalje svakodnevno pristižu. Naravno da smo zadovoljni velikim interesom izlagača, a što ih je više, to će sajam biti atraktivniji našim posjetiteljima – govori direktor Posavac dodajući kako će i ovoga puta posjetitelji imati priliku na jednom mjestu upoznati se sa svim aktualnim trendovima u poljoprivredi, ali i najnovijom mehanizacijom. Kao kuriozitet spominje berač za ljekovito bilje smilje, a napominje da svakako neće nedostajati niti strojevi za klasične poljoprivredne kulture poput kukuruza.
Međunarodni sajam poljoprivrednog, gospodarskog i obrtničkog karaktera tako će i ove godine nastaviti gotovo neprekinuti rast u broju izlagača i posjetitelja, a poljoprivrednici će ponovno po povoljnim cijenama moći kupiti potrebnu sjemensku robu, zaštitna sredstva i poljoprivrednu mehanizaciju. Održat će se i niz stručnih skupova, okruglih stolova, predavanja i prezentacije rada poljoprivrednih strojeva.

 

Drvni svijet – prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije
Po prvi puta se na sajamskom prostoru Gudovac organizira sajamska manifestacija vezana uz drvnu tematiku, a osim izložbeno-prodajnog dijela šumarske opreme i opreme za obradu drveta, u suradnji s najznačajnijim poslovnim subjektima iz područja šumarstva i drvnih tehnologija održati će se niz prezentacija, predavanja, okruglih stolova i konferencija. Među ostalim, upravo će se u Gudovcu održati 4. međunarodni kongres privatnih šumoposjednika jugoistočne Europe, događaj koji je prethodno bio rezerviran za jedan zagrebački hotel. Velik interes svakako će privući i izlagači u segmentu obnovljivih izvora energije, poput onih koji će nuditi rješenja za bio-plinska postrojenja i ostala vezana uz iskorištavanje otpadnog drvnog materijala poput sječke.