Tvrtka Metalind Assa Abloy bila je  domaćin visokoj delegaciji hrvatskih, ali i arhitekata, odnosno drugih stručnjaka iz građevinskog sektora iz Srbije i Slovenije. Uvaženi gosti, njih oko 120, organiziranim prijevozom stigli su u pogon uspješne bjelovarske tvrtke koju je 2011. godine preuzeo globalni lider u bravariji, švedska tvrtka Assa Abloy. Povod ovom međunarodnom poslovnom seminaru bilo je predstavljanje EN normi u protupožarnoj zaštiti, novim standardima koji se primjenjuju na tržištu Europske Unije. Ujedno, bila je to dobra prigoda Metalindu da se u punom sjaju predstavi svojim potencijalnim poslovnim partnerima.

Iako je riječ o seminaru, gostima nije bilo nimalo dosadno jer su obišli sve proizvodne pogone Metalinda i to uz ljubaznog i stručnog domaćina Davora Njegovca, člana Uprave Metalinda.

Osmislili vlastitu peć za testiranje

Uzvanici su podijeljeni u šest grupa i tako obišli sve pogone – od proizvodnje protupožarnog stakla, po čemu je Metalind jedna od najpoznatijih tvrtki u ovom dijelu Europe, sve to sastavljanja, ali i testiranja protupožarnih vrata.
A, upravo na testiranju protupožarnih vrata krije se i najveća novina u Metalindu. Uz suglasnost švedskih vlasnika, upravo u Bjelovaru izgradit će se velika peć za testiranje protupožarnih vrata, kakve nema nigdje u regiji.

– Što je više čelika u protupožarnim vratima, to će ona kraće izdržati požar jer se čelik uvija. Dakle, cilj svakog proizvođača je umanjiti udio čelika. No, svaki novi model vrata mora se testirati po strogom propisanim pravilima, što i nije problem s manjim vratima, dimenzija do tri sa tri metra. Problem je kada imate veća vrata. Najbliži testni laboratorij nalazi se u Beču, a i tu treba rezervirati termin – pojašnjava Njegovac, dodajući kako se slobodan termin ne može dobiti u svakom trenutku, nego se ponekad mora čekati i par mjeseci. Stoga su u Metalindu razvili vlastitu testnu peć, a najveći izazov predstavlja im propisna simulacija požara. Naime, postoje točno određene temperature u točno određenim trenucima požara, a što je veća peć, to je teže kontrolirati temperaturu. U Metalindu su uvjereni da su pri kraju tog velikog posla, a čitava investicija procijenjena je na 60-ak tisuća eura.
Jednom kada peć proradi, u Metalindu je namjeravaju koristiti ne samo za vlastite, nego i za potrebe drugih, i to u suradnji s jednom njemačkom tvrtkom koja se bavi certificarenjem.

 Povećali prihod 22 posto

Što se sâmog poslovanja tiče, Njegovac ističe da su lani povećali prihod 22 posto te da su prebrodili nekoliko teških razdoblja.

– Najteže je bilo s tvrtkama koje su završile u predstečajnoj nagodbi, pa se nije znalo hoće li uspjeti projekte dovršiti do kraja. Bilo je tu i otpisa i svega. Nadalje, čini mi se da nam je malo duže vremena trebalo da se počnemo kvalitetno prijavljivati i osvajati natječaje iz EU fondova, čini mi se kao da je taj kanal tek odnedavno profunkcionirao, iako smo neke ponude radili još prije dvije godine. Velika i konstantna ulaganja svakako su u turističkom sektoru – govori Njegovac dodajući da Metalind trenutno zapošljava 145 djelatnika, a lani je ostvario više od 70 milijuna kuna prihoda. Među trenutno najvećim gradilištima ističe beogradsku Ikeu, Zračnu luku Zagreb te hotel Intercontinental u Ljubljani.