BJELOVAR – Starija odgojna skupina bjelovarskog privatnog vrtića “Bubamara” upravo je nagrađena za provođenja projekta “Say hello to the world”. Međunarodni je to projekt slovenske neprofitne organizacije koja djeluje u 15 zemalja svijeta, a unutar kojega se djeca u vrtićima i školama međusobno povezuju preko video mreže, sklapaju prijateljstva međusobno uče jedni o drugima i zemljama u kojima žive.

Na taj način djeca se imaju priliku vidjeti uživo, komunicirati, naučiti strane riječi. Veliki naglasak je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore. Zahvaljujući uspostavljenoj takvoj vezi s jednim vrtićem u Litvi ovaj bjelovarski vrtić dobio je titulu “Tolerantan vrtić”.

-U projekt je bila uključena starija odgojno-obrazovna skupina “Pčelice”. Vrtić partner bio je dječji vrtić “Vyturelis”, mjesto Panevežys u Litvi, skupina “Riešutine”. Prva javljanja realizirana su u studenom. Djeca su naučila važnosti o Litvi, koje su njene osobitosti, naučila su pozdraviti na litvanskom i sve su to prikazala na plakatu.

Javljanja su uslijedila svaki mjesec ovisno o mogućnostima i obvezama nas i vrtića partnera iz Litve. U svakom javljanju nastojali smo prezentirati prijateljima aktivnosti koje smo provodili za svaki prst i svaku etapu projekta. Naučili smo nove riječi na litvanskom jezik , a isto tako smo i mi njih naučili neke riječi na hrvatskom jeziku – doznajemo u “Bubamari”.

Sve provedene aktivnosti redovito su izlagali u prostoru vrtića i pokazali ih litvanskim prijateljima tijekom video javljanja. Međusobno su se upoznali, razmijenili pokretne igre i pjesmice, a ako bude prilike i mogućnosti Bjelovarčani planiraju i posjet Litvi. Aktivnosti u sklopu projekta završile su u svibnju, ali druženje, napominju u “Bubamari”, sigurno nije. U svibnju smo završili sa svim aktivnostima te se pozdravili s našim prijateljima do nekog novog druženja.