Prvog vikenda u veljači na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu održat će se 12. Međunarodni pčelarski sajam koji će i ove godine biti dodatno pojačan održavanjem Izložbe vina i vinogradarske opreme. Pčelari i posjetitelji sajma ove će godine po prvi puta, zahvaljujući ulaganjima Bjelovarskog sajma, moći uživati u blagodatima grijanja. Podsjetimo, Pčelarski sajam koji se tradicionalno održava u veljači, sajam je koji je najosjetljivi na vremenske ćudi, a uvođenje grijanja u paviljonu osam svakako će doprinijeti daljnjem dizanju standarda. O vremenskim prilikama uvelike će ovisiti i broj posjetitelja, s obzirom da velik dio njih dolazi organizirano, autobusima. Prošle godine tako se nezgodno pogodilo da je upravo za vrijeme Pčelarskog sajma proglašena tzv. crvena opasnost pa mnogi najavljeni posjetitelji, ali i izlagači iz Dalmacije i drugih udaljenijih krajeva nisu uspjeli doputovati do Gudovca.
Kulinarski show i izložba medenjaka
Atraktivnosti sajma svakako će doprinijeti i već spomenuta izložba vina koja će se održavati u susjednom paviljonu broj devet. Svoj dolazak najavili su vinari iz Iloka, Istre, ali i Slovenije te Mađarske, što nesumnjivo obećava izvrstan provod svim vinoljupcima. No, našim vinogradarima ujedno će se pružiti prilika da razmijene iskustva s istarskim vinogradarima koji su upravo putem Vinistre, izložbe vina, svoja vina uspjeli ucrtati na globalnu svjetsku vinsku kartu. Valja napomenuti i da se izložba vina neće svoditi samo na vino, već će predstavljati kompletan gastronomski dodatak Pčelarskom sajmu. Naime, paviljon devet bit će rezerviran i za primjerice, kulinarski show te sve popularnije natjecanje u pripremi medenjaka koje će ove godine ocjenjivati direktori kvalitete iz Podravke i Koestlina. Njihovo priznanje natjecateljima bi svakako trebalo predstavljati veliku čast.
Jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma svakako predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili. Prvog dana sajmovanja, u subotu, održat će se četiri, a sljedećeg pet predavanja s pomno probranim najaktualnijim temama iz pčelarstva, a predavači osim iz Hrvatske, dolaze i iz Slovenije, Srbije, Danske i Bosne i Hercegovine. Iako za to još uvijek nema službene potvrde, Pčelarski sajam mogao bi otvoriti novopečeni ministar poljoprivrede Davor Romić. Organizatori su Ministarstvu poljoprivrede već uputili službeni dopis, no iz razumljivih razloga odgovor im još uvijek nije stigao.