BJELOVAR – Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih. No, danas se također obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga. Posebno se obilježava na Dječjem odjelu Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ koja je raznim donacijama prikupila veliki broj dječjih knjiga.

-Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine, a cilj je da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanje.
Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju taj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom ‘Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj – pojasnila je voditeljica Dječje odjela knjižnice Vjeruška Štivić. Dodaje da su već od 2013. godine dječje knjižnice širom Hrvatske pihvatile tu humanu akciju prikupljanja dječjih knjiga i slikovnica.

Na policama u bolnici

-Koristi se knjižničarska mreža u cijeloj Hrvatskoj, od narodnih knjižnica do općinskih pa i školskih. Upućuju se pozivi svojim zajednicama i mole se sugrađani da ako mogu daruju knjige. Inače, kod nas postoje tri načina kako se knjige mogu darivati. Prvi je onaj klasičan, ja tebi knjigu ti meni. Drugi je da građani sami prikupe knjige i donariju gdje žele, a treći da je knjige koje žele donirati donesu nama na Dječji odjel knjižnice, a mi onda budući da imamo dogovor s Općom bolnicom Bjelovar, te knjige distribuiramo na police za knjige koje smo postavili na Dječjem odjelu bolnice i u čekaonicama kod liječnika – kaže nam Štivić.

Dodaje da su prikupili oko 250 knjiga, ali da do kraja akcije očekuje da će ih biti oko 300.

-Akcija je zapravo započela sredinom siječnja i trajat će do sredine veljače. Svaki godine mi obnavljamo zalihu knjiga u bjelovarskoj bolnici pa ćemo to i ove godine napraviti tako da našim mališanima koji nažalost borave u bolnici vrijeme što brže prođe – zaključila je Štivić. (vec)