Velike gužve na svim štandovima, dupkom ispunjene dvorane na stručnim predavanjima, kolone automobila i autobusa na parkiralištima, iznova su pokazali da je Pčelarski sajam u Gudovcu izrastao u vodeću specijaliziranu pčelarsku manifestaciju u ovom dijelu Europe. Više od 150 izlagača iz 15 zemalja i desetak tisuća posjetitelja govore tome u prilog, a da nije riječ o pretjerivanju u ocjeni položaja koji je Pčelarski sajam u ovih 12 godina uspio zauzeti, najbolje svjedoče dojmovi posjetitelja iz inozemstva.
Veliki promet i prodaja
-Prvi put sam ovdje na Pčelarskom sajmu u Gudovcu i mogu reću da je ponuda pčelarske opreme odlična, a cijene su umjerenije nego u Sloveniji. Ciljano sam došao na sajam jer sam i sam pčelar, a prijatelji iz Garešnice su mi ga toplo preporučili. Iz ovoga što sam vidio sigurno je da možemo reći da je ovo najjači pčelarski sajam u ovom dijelu Europe – kaže Jože Eršte, pčelar iz Ljubljane.
Razloga za zadovoljstvo su imali i domaći pčelari koji su odlučili izlagati na sajmu. Uz veliki protok posjetitelja dobro je išla i maloprodaja iako je naglasak bio na pčelarskoj opremi potrebnoj za profesinalno bavljenje pčelarstvom.
-Jako sam zadovoljan i itekako se isplati doći na ovaj sajam gdje sam već dolazio nekoliko puta. Na štand sam donio razne proizvode i suvenire od pčelinjeg voska. Puno je ljudi, puno upita, dobra je prodaja i moja je ocjena sajma čista petica. Med ove godine nisam donio jer sam sve prodao na kućnom pragu – istaknuo je Ivan Varga, pčelar iz Dugog Sela.
Investicije dale rezultata
Razloga za zadovoljstvo su imali i svi zastupnici i prodavači opreme za pčelarstvo, jer je baš na svim štandovima vladala velika gužva. Veliki investicijski ciklus koji je Uprava Bjelovarskog sajma uz blagoslov suvlasnika Bjelovarsko-bilogorske županije je Grada Bjelovara pokrenula prošle godine, odmah je dala rezultata.
-Na Pčelarskom sajmu smo prvi put izlagali prošle godine i tada je bilo puno manje posjetitelja i bilo je jako hladno. No, sada je stanje potpuno drugačije, u izložbenim halama je toplo, posjetitelja i upita je toliko da ih ne stignemo sve uslužiti. Bavimo se proizvodnjom oprema za od inoksa, od bačvi do vrcljki, topionika za med i druge opreme. Osamdeset posto proizvoda ide u izvoz, a kako je Hrvatska dio Europske Unije počeli smo dolaziti u Gudovac i sigurno je da ćemo dolaziti idućih godina- kaže Zdravko Logar iz Kranja i dodaje kako raspoloživi prostor na štandu, ali i prolazi postaju pretijesni za toliki broj posjetitelja.
Pčelari na sve spremni
Od skromnih i teških početaka Pčelarski sajam je u svom 12. izdanju pokazao da dobre ideje uvijek hvataju korijena, a sami hrvatski pčelari još jednom dokazali da su jedna od najboljih grana poljoprivrede koja se već prilagodila zajedničkom tržištu.
– Ima tu još stvari koje treba riješiti, problem je miješanje uvoznog meda s domaćim koje se potom prikazuje kao med iz EU i takvo bi se deklariranje moralo promijeniti jer ljudi zapravo ne znaju što jedu. Tu očekujemo pomoć od novog ministra poljoprivrede. Hrvatski pčelari su sposobni, idu u korak s vremenom i po pitanju opreme koju koriste ne zaostajemo za Europom, a med nam je izvrstan. Ovaj sajam nudi najveći izbor najmodernije opreme, posjećuju ga pčelari iz cijele Europe i možemo biti ponosni na sve što se napravilo u ovih dvanaest godina – zaključio je Milan Jantolek, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar, jednog od pokretača Pčelarskog sajma.