U Kulturnom i multimedijskom danas (petak) u 19 sati pod nazivom “Medi, u spomen” održat će se večer posvećena Branku Medaku Medi (7. srpnja 1940. – 7. siječnja 2017.) najpoznatijem bjelovarskom karikaturistu i ocu legendarnog Mate koji je upravo na stranicama Bjelovarca oživio prije nešto više od četiri desetljeća.

Prema najavi ravnatelja MKC-a Dubravka Adamovića, o Medi će govoriti članovi njegove obitelji, Zlata Medak, Feđa Medak i Mladen Medak Gaga, Stjepan Horvat, izdavač Čvora, te profesori Ivan Pinter i Boris Beketić. Moguće je i gostovanje Srećka Puntarića, Medinog prijatelja i danas vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog karikaturiste čiji Felix i danas uredno izlazi na zadnjoj stranici Večernjeg lista.

Sin nastavio gdje je otac stao

– Prisjetit ćemo se Medinog rada od prvih dana sve do samog kraja, ali i dalje. Njegov rad prepoznat je vrlo rano, prve nagrade primio je još kao učenik u školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Bio je svestrana ličnost, a njegov Mato gotovo je jedinstven po tomu što je nastavio živjeti kroz pero Mladena Medaka Gage. Jedini takav zabilježeni primjer do sada vezan je uz popularni češki crtani film “A je to”, gdje je sin također nakon smrti oca nastavio raditi sljedećih 20 godina – govori Dubravko Adamović, ravnatelj KMC-a.

Prvi Mato, podsjetimo, osvanuo je na stranicama Bjelovarca objavljenog sredinom listopada 1974. godine, na temu vinarstva. Sipajući šećer u bačvu vina, Mato poručuje “Daj još jednu vreću, trebam više traminca”. Vino, seks i politika, ali ponajprije bjelovarska svakodnevnica, bile su najčešće teme koje je Medak komentirao kroz Matu. U Bjelovarcu je objavio više od dvije tisuće karikatura, a iako je isprva bilo zamišljeno da Branko samo crta, a za komentare se trebao pobrinuti njegov prvi urednik, Emil Novak.

– Emil i ja gotovo da smo istog trenutka došli na ideju da Bjelovar mora imati svojeg lika iz karikature, tada je to bilo strašno popularno. Odnio sam mu nekoliko skica, a on se odlučio za Matu. Ime Mato odabrali smo jer je tada to bilo često bjelovarsko ime. Dogovorili smo se da ja crtam, a on piše komentare, ali toga se pridržavao samo prva četiri broja, a onda mi je rekao da se ja za njih pobrinem – kazao nam je pokojni Medak u intervjuu u povodu 40. godišnjice izlaženja Mate na stranicama Bjelovarca. Crtajući Matu, Medak je uvijek bio bez dlake na jeziku, pa se znalo dogoditi i da prijeđe granicu onoga što su vlasti smatrale prikladnim.

Urednik na “ribanju” u Komitetu

– Znalo se dogoditi da Novaka pozovu na “ribanje” u Komitet zbog mojih karikatura. On je bio član Partije pa je morao odlaziti, a ja sam jednom otišao s njim čisto da vidim kakav je to osjećaj. Kritike sam znao dobiti i na ulici, kada bi se netko od Bjelovarčana prepoznao u karikaturi koja mu nije govorila u prilog, a redovito sam imao neugodne situacije kada sam se sprdao s oficirima JNA – ispričao nam je Medak. Mato je, kaže, postao jedan od bjelovarskih simbola pa se tako, primjerice, nalazio na svakom plakatu Bjelovarskog sajma.
– Zna se dogoditi i da ljudi koji su prije živjeli u Bjelovaru, a danas su Njemačkoj, Danskoj ili negdje drugdje, nabave Bjelovarac i upravo ih Mato najviše podsjeti na Bjelovar – rekao nam je Medak.