Općinski sud u Bjelovaru nedavno je potvrdio optužnicu koju je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo protiv Mate Mlinarića, 46-godišnjaka koji inače obnaša dužnost predsjednika stranke Nezavisni seljaci Hrvatske. Optužnica protiv Mlinarića podnesena je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare, a iako se sporni događaj odvio prije više od pet godina, postupak je pokrenut tek nedavno.

Znatna korist

Kako stoji u optužnici, Mlinarić je točno neutvrđenog dana tijekom listopada 2011. godine u obiteljskoj kući Siniše Tomašića u Velikoj Babinoj Gori nedaleko od Đulovca, u nakani da si pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist, zatražio od Tomašića da mu proda 87 komada ovaca. Pritom mu je lažno naveo da će ovce platiti najkasnije do kraja veljače 2012. godine. U njegove riječi Tomašić je povjerovao i isporučio mu ovce, no okrivljenik ih nije platio sve do danas te si je na taj način pribavio nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu od oko 50 tisuća kuna.
-Točno je da sam Mati Mlinariću u jesen 2011. godine godine prodao stado ovaca, a dogovoreni novac nikada nisam dobio. Dulje vrijeme sam čekao da mi isplati novac, sve se to previše otegnulo i cijeli slučaj sam prošle godine odlučio prijaviti policiji i državnom odvjetništvu – istaknuo je Siniša Tomašić, koji se nakon posla s Mlinarićem prestao baviti uzgojem ovaca.
Inače, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru sudu je predložilo da se okrivljeniku izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine, a ovo nije prvi slučaj da je Mlinarić u sukobu sa zakonom. Još u travnju 2008. godine Općinski sud u Garešnici Mlinarića je osudio za dva kaznena djela – krivotvorenje službenih isprava i poticanje drugih na krivotvorenje. Zbog toga mu je izrečena uvjetna kazna zatvora od osam mjeseci, a zbog lažnog prikazivanja činjenica radi pribavljanja imovinske koristi također je uvjetno osuđen na još osam mjeseci zatvora. Te su dvije uvjetne kazne potom objedinjene i na koncu mu je izrečena jedinstvena kazna uvjetnog zatvora od godinu i dva mjeseca s rokom kušnje od tri godine.

Krivotvorio dokumente

Pojednostavljeno, Mlinarić je tada nepravomoćno osuđen jer je krivotvorio dokumente o količini uzgojenih poljoprivrednih kultura u 2006. godini, a na temelju te krivotvorine uzeo je 113 tisuća kuna poticaja. Tom nepravomoćnom presudom sud u Garešnici Mlinariću je naredio da vrati tih 113 tisuća kuna poticaja, a Županijski sud u Bjelovaru u studenom 2008. godine tu je presudu u cijelosti potvrdio i ona je postala pravomoćna.