Izmišljeni dramski tekst na osnovu stvarne situacije sa fotografije

Idem tako ja, dragi moji Bjelovarčani, iz bjelovarske ulice i na križanju odlučim preć’ prek’ ceste, na drugu stranu. Iako nisam baš od onih koji prelaze ”na drugu stranu”, ovaj put sam to odlučio, jer nudilo mi se to posve legalno i zakonito, što bi se reklo, i u skladu s prometnim propisima, dakle na označenom pješakom prijelazu iliti popularnije rečeno – ZEBRI, jel!

Standardno, još kako me mama nekad učila, stanem, pa pogledam lijevo, desno, još jednom provjerim ponavljajući navedenu radnju i zakoračim hrabro i odlučno na pješački prelaz te njegovom desnom stranom počnem prelaziti kolnik.
Kad ono – FRKA! Na kraju prelaza, skužim ja, nema s druge strane nogostupa, jebote! Ku’ ću sad? Da se vratim? Ma ne! Da me slučajno netko od ovih novokomponiranih tajkunčića ne pokupi u kakvom ”debelom” autu. Sam’ bi mi još to trebalo! A u četvrtak grah u Feralu! Ništa, mislim ja, preć’ ću sad. Jest zelena površina, ali…
Pređem, napravim dva-tri koraka, kad začujem glas:
-Gospodine… gospodine…! Stanite molim vas! Kao komunalni redar Grada Bjelovara moram vas upozoriti da ste u prekršaju, jer gazeći uništavate bilje na javnoj, zelenoj površini Grada Bjelovara, što je kažnjivo sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Bjelovara, po članku 35., točki 1.
-Čekajte – kažem ja -da, ali ja sam sam’ prešo prek’ zebre i kud da sam otišo? Pa nema nogostupa!
-Ma gospodine, to što ste prešli preko zebre je u redu. Uostalom, ja s tim nemam ništa i da niste prešli preko zebre. To je u nadležnosti prometne policije! I s tim što nema nogostupa, isto nemam ništa. Izvolite uputiti prigovor odgovarajućem Uredu u Gradskoj upravi, kupite biljege, urudžbirajte i tako to, znate kako to ide!? Ali kaznu za uništavanje bilja na zelenoj površini morate platiti! Ja samo odgovorno radim svoj posao!
-Pa jel’ nije to malo glupo? Nisam imao kamo preć’ nego na zelenu površinu!
-Ha, zašto ste uopće prelazili? Jesam li vas ja na to nagovorio?
-Ali tu je pješački prijelaz!
-Pješački prijelaz, gospodine, jest, ali to ne znači da vi tu obavezno morate prelaziti. Mogli ste, ali i niste morali! Osim toga, rekao sam! Zebra je u nadležnosti prometne policije.
-Pa zašto je onda uopće zebra tu označena?
-Gospodine, to nije u mojoj nadležnosti! Ja to ne znam i ne moram znati. Zebra – NE, rekao sam vam, ali zelena površina – DA! Kazna 500 kn, ali ako platite u roku od tri dana, samo 250 kn.
-Super – kažem ja! Još samo da mi je znat’ kud ide ta lova od tih kazni!?
-Gospodine, to nije u mojoj nadležnosti, ali kad već pitate reći ću vam: a šta mislite, otkud se financira farbanje pješačkih prijelaza, ha !?

Mato