Nakon što se jedini iz hrvatske ekipe okitio zlatom na nedavno završenoj 11. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Vilniusu u Litvi, Garešničanin Tadej Petar Tukara s novom se medaljom 9. rujna vratio iz Moskve s još jednog prestižnog matematičkog natjecanja.

Dvije olimpijske medalje

-Ovoga puta smo bili na Olimpijadi metropola koju drugu godinu za redom organizira Moskva. Za razliku od prošle godine kada su se okupili natjecatelji iz 22 grada, ove godine pristigli su najbolji učenici iz 36 metropola, među kojima i nas osam iz Zagreba. Provjeravalo se znanje iz kemije, fizike, informatike i matematike. Za svaki predmet gradovi su imali po dva predstavnika, tako da sam se natjecao u konkurenciji 72 vrsnih matematičara. Dva dana za redom rješavali smo po tri zadatka koji su bili poredani po težini u zadanom vremenu od 4,5 sata svakoga dana.

Po mojoj procjeni zadaci su bili puno teži nego na Srednjoeuropskoj olimpijadi, pa je možda i to razlog što sam osvojio broncu. Iako mi je zlatna medalja draža nisam siguran koji je od ta dva uspjeha veći, iskreno nam govori Tadej, učenik četvrtog razreda XV. zagrebačke gimnazije, poznatije pod imenom MIOC. Matematika mu je, kaže, oduvijek bila zanimljiva, no isticao se po znanju i u ostalim predmetima. Od prvog razreda osnovne škole na poticaj učiteljice zagrijao se za Lidrano, a u četvrtom razredu prvi se put mogao okušati na natjecanju iz matematike.

Tada je osvojio prvo mjesto na županijskom i regionalnom natjecanju iz matematike i tako je krenulo. Zahvaljujući poticajima, trudu i pažnji izvrsnih nastavnika već u osnovnoj školi plasirao na državna natjecanja ne samo iz matematike, veći i fizike te kemije. Ipak tek u MIOC-u, kaže, i to u drugom razredu matematika je prevladala i postala prava opsesija kojoj se potpuno posvetio. Nakon uspjeha na državnom natjecanju uspio se plasirati na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu i postići zapažen uspjeh na nivou Hrvatske i Europe. Naime, prošle godine mladi su hrvatski matematičari osvojili ekipno zlato na olimpijadi u Austriji, a ove im je godine za bod izmakla ekipna bronca na natjecanju u Litvi, priča Tadej koji se zajedno sa svojim kolegama intenzivno priprema za svako natjecanje.

– Početkom ljeta dva tjedna smo proveli na FER-u i PMF-u gdje smo svakodnevno po 8 sati rješavali zadatke i slušali predavanja koja su nam držali profesori i studenti, uglavnom bivši olimpijci. Nakon toga smo tjedan dana prije natjecanja proveli u ljetnom kampu mladih matematičara u Zadru. To su završne pripreme za matematičku olimpijadu, priča Tadej, koji vježba i u slobodno vrijeme posebno stoga što matematika s natjecanja nije ista kao i ona koja se uči u školi.

 Stipendist Grada Zagreba

-Tamo rješavamo problemske zadatke koji zahtijevaju kreativnost i veliku sposobnost povezivanja raznih dijelova matematike, od algebre, kombinatorike, geometrije do teorije brojeva, kazao je Tadej koji je zahvaljujući svojim dosadašnjim uspjesima i izvrsnosti postao stipendist Grada Zagreba. Kako se sve u Tadejevom životu vrti oko matematike ne treba čuditi da upravo matematiku i to inženjerski smjer planira dogodine upisati na PMF-u. Do tada će, kaže, marljivo učiti i raditi jer uz talent većina postignutih sjajnih rezultata dolazi trudom i radom, iskreno govori mlad i perspektivan Garešničanin od kojeg možemo još puno toga očekivati.