Za Bjelovarčane ovogodišnji Assitej, 20. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade, koji je sedmu godinu za redom održan u našem gradu, nije mogao bolje završiti. Uz čakovečku Kazališnu družinu “Pinklec”, koja je osvojila nagradu na najbolju predstavu, među 12 odigranih, zvijezda prošlotjednog skupa bila je Maja Margareta Fabičević. Jedna od osnivačica Bjelovarskog kazališta i dugogodišnja voditeljica mladih kazalištaraca, prošlog je tjedna od kolega iz struke dobila vrijedno priznanje – nagradu “Zvjezdana Ladika”, za najbolji dramsko-pedagoški rad.

 Teški počeci

-Ovo mi priznanje jako puno znači, no ono je važno, ne samo za mene, već za Bjelovarsko kazalište u cjelini i dodatni nam je vjetar u leđa. Jako sam sretna i ponosna na svoje mlade glumce koji su na Assiteju nastupili s predstavom “Svirko Svemirko”, koja je također dobila odlične kritike – skromno kao i inače ovo je veliko priznanje komentirala Fabičević, koja je posljednjih 20-ak godina sve podredila kazalištu. Za Bjelovarac se prisjetila samih početaka, kada je sa šačicom entuzijasta pokrenula bjelovarsku kazališnu bajku.

-Zapravo je sve bila inicijativa našeg dragog Mirka Benkusa, koji je ubrzo pozvao i mene da se priključim ekipi jer sam još od srednje škole imala iskustva s glumom. Prvih pet godina bili smo samo mi odrasli, a onda smo počeli raditi s djecom – kaže Fabičević. Tada su, dodaje, dobili i sadašnji prostor koji je bio u groznom stanju. Velika kazališna dvorana plivala je u vodi, sve je bilo oronulo i iziskivalo je popravak. No, korak po korak, tijekom godina, bjelovarski entuzijasti doveli su taj prostor u red i mogu se ubrojiti u rijetke bjelovarske udruge koje stalno ulažu u prostor koji zapravo nije njihov već je u vlasništvu Grada. Sve to, kaže Maja, čine za svoju djecu, one na kojima sve ostaje.

Uvijek na raspolaganju

-Tijekom ovih 15 godina kroz kazalište je prošlo 500-tinjak djece i mladih i bilo je pravo zadovoljstvo raditi s njima. Od samog početka nastojali smo svi, i ja i drugi dramski pedagozi, raditi to najkvalitetnije što možemo, pa smo prošli brojne edukacije i usavršavanja, a to činimo i dalje. I isplatilo se. Raditi s tim mladim ljudima pravo je zadovoljstvo i to je posao koji me u potpunosti ispunjava – kaže naša sugovornica. O kvaliteti tog rada puno govori i čitav niz mladih ljudi koji su danas u svijetu kazališta i filma poznati i priznati.

Prve korake na bjelovarskim daskama napravili su Ivan Ožegović, Erna Rudnički, Antonio Jakupčević, Goran Smoljanović, a nedavno je na Akademiji diplomirao i Ognjen Milovanović.

-Srce mi je puno kad vidim što su postigli, a posebno sam sretna što se oni uvijek rado vraćaju u naše kazalište i uvijek su nam na raspolaganju. Kao i mi njima – zaključuje Fabičević.