Piše: Vedran Cindrić

Iako je Domovinski rat završio prije gotovo 24 godine, još uvijek se u našoj okolici mogu pronaći eksplozivne naprave koje mogu dovesti do velike tragedija, posebno ako na njih nalete zaigrana djeca. Tako je jučer jedan građanin dojavio policiji da se ispod mosta na rijeci Česmi u Siščanima nalazi ručna bomba koji viri iz mulja.

-Na mjesto pronalaska je izašao policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je izuzeo jednu ručnu bombu tzv. fitiljaču zaostalu iz Domovinskog rata koja će do uništavanja biti pohranjene u skladište ubojne opreme ove PU – izvjestila je PU bjelovarsko – bilogorska.

Policije je i podsjetila građane da je u tijeku provođenje akcije ‘Manje oružja – manje tragedija’. Naime, prema Zakonu o oružju, oružje se može uvijek predati i protiv osobe koja preda oružje neće biti podignuti prekršajni ili kazneni postupak.

-Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.
Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 – izvjestila je PU bjelovarsko – bilogorska.