BJELOVAR – Možda nikad kao sada s tektonskim promjenama je suočen učiteljski kadar. “Škola za život” po najavama kreatora iz temelja bi trebala promijeniti obrazovni sustav, novim generacijama ponuditi pedagošku izobrazbu, tehniku i tehnologiju primjerenu njihovom vremenu, a predavačkom kadru napokon omogućiti više slobode i manje administracije.

No, komentira se u zbornicama da bi nakon pet godina umjesto “Škole za život” mogli imati “Školu bez života”. Dok će rezultati eksperimentalnog školovanja doći tek naknadno, obrazovne ustanove bore se s puno većim izazovom. Kako pronaći stručni kadar za nastavu. Na udaru su najviše srednje strukovne škole koje bi za koju godinu mogle pretrpjeti pravi cunami u zbornicama. Problem nije eskalirao, ali da se nazire i u bjelovarskim srednjim školama potvrđuje i ravnatelj Tehničke škole Ante Šola. Sva sreća da je odobren rad umirovljenih profesora, inače ne zna bi li odmah mogao popuniti prazna profesorska mjesta.

-Na natječaju za hrvatski jezik smo imali 40 molbi za posao, a sada, samo dvije i pol godine kasnije, na Zavodu za zapošljavanje nema niti jednog profesora hrvatskog. S fizikom je problem već od ranije, a prema svemu sudeći isti slučaj počinje biti i s matematikom. Na dva mjeseca zaposlili smo dvojicu profesora, Vojislava Kranželića za matematiku i Žarka Kovrliju za fiziku i paralelno raspisali natječaj. Ne javi li se nitko mlađi, radije bih zadržali njih nego uzimali nekoga bez odgovarajućih kvalifikacija – komentira Šola novonastalo stanje.

U našem malom istraživanju doznali smo da bjelovarska Tehnička škola nije jedina koja je u umirovljenim profesorima pronašla spas. U školske klupe bjelovarske Medicinske škole vratila se i nekadašnja njezina ravnateljica Nena Presečan Arvay, a uz nju matematička znanja učenicima ponovo dijeli i Ljiljana Sušak, koja predaje u Ekonomskoj i birotehničkoj školi.