Iako su prošlog tjedna temperature bile nalik proljetnima, a napokon se i sunce pokazalo, obiteljske kuće još uvijek valja dobro ugrijati. Naročito su hladne duge večeri, a dobro to zna i Stjepan Kovačić koji je zajedno sa suprugom Marijom prionuo u inače jesenski posao.

-Ove zime potrošili smo oko 35 metara hrasta dugometrice koju sam prošle godine kalao, pilio i pripremio za zimu. Budući da imamo dvije kuće, odnosno dvije peći na centralno grijanje, ova količina potrošenog drveta i nije naročito velika. Sin kombinira i grijanje plinom, a najvažnije je da nam je toplo. Kada smo shvatili da je ostalo premalo drveta do kraja sezone grijanja, a zima još nije završila, sin je naručio s obližnje pilane tzv. otpad koji će nam odlično poslužiti za okončanje sezone grijanja – priznaje Kovačić koji je uz pomoć supruge Marije drva ispilio i složio. Priznaje kako je probao obiteljsku kuću grijati na plin i na drva i uvijek će radije izabrati upravo drva.

-Još uvijek je grijanje na drva jeftinije, a toplina na taj način ne može se usporediti s onom dobivenom na plin. Često se dogodi da peć moramo smanjiti jer nam je u kući pretoplo. Nažalost, stanje u državi je sve teže i nepravednije pa mi pojedinci sve teže dolazimo do linija u šumi kako bi sami izradili ogrjevno drvo i pritom uštedili na njegovoj nabavnoj cijeni. Prije je šumarija uzela debla, a sve ostalo bilo je namijenjeno nama koji želimo sami izrađivati drva.

Danas je situacija znatno nepovoljnija, vrhove dobiju veći privatnici, a nama ostaju mrvice – nezadovoljan je Kovačić koji ističe kako se cijena već izrađene metrice kreće oko 300 kuna. Mnogima je to preskupo pa kao alternativu uzimaju jeftinije opcije poput drveta akacije ili granja. Bilo kako bilo, mnogi će se složiti kako je najbitnije da se šupe do kraja zime ne isprazne.