Nakon Bjelovara, dokumentarci su ove jeseni stigli i u Ivansku. Članovi tamošnje Nezavisne udruge mladih (NUMI), u suradnji s članovima bjelovarskog DOKUArta, prošlog su mjeseca pokrenuli projekt Malo dukumentarno kino, u sklopu kojeg i stanovnici te općine imaju priliku uživati u dokumentarnim uspješnicama.

A ove subotu, (25. studenog) počinje treća projekcija međunarodnog programa KineDok u Ivanskoj ( Dom Kulture). KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.

-Riječ je o događaju koji smo pokrenuli ponajviše zbog ljubavi prema filmskoj kulturi, ali i zbog činjenice da se u Ivanskoj premalo radi na organiziranju sličnih događaja. Ideja je, dakle, da se filmovi i projekcije dovedu u malena mjesta i malene prostore. Kod nas je zaživjela u malom prostoru Doma kulture u koji stane 40-ak ljudi, a na prvim projekcijama okupilo ih se 20-ak. No, u čitavoj priči nije fokus na broju, već na atmosferi i druženju poslije filmova – pojašnjava Vedran Lukec, jedan od inicijatora ovog zanimljivog kulturnog druženja.

Malo dokumentarno kino potrajat će do kraja prosinca, do kada bi trebalo biti prikazano još desetak filmova, a točni datumi projekcija bit će objavljeni na Facebook stranici NUMI-ja. Valja napomenuti kako je riječ o vrlo zanimljivim filmskim ostvarenjima, odnosno nezavisnim projektima raznih nagrađivanih autora iz Centralne i Istočne Europe. Inače, ova mlada grupa entuzijasta s velikim zanosom pokušava dovesti što više kulturnih sadržaja u svoju općinu, a jedan od poznatijih događaja je svakako NUMI rock fest. No, kažu da se ne zaustavljaju samo na tome i da planiraju još mnogo kulturnih događaja u svojoj Ivanskoj.