Kako bi informatiku što više približili mlađim uzrastima, projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih pod nazivom Croatia Makers, čiji je osnivač poznati hrvatski poduzetnik Nenad Bakić, širom je otvorio vrata njegovoj popularizaciji u školama. Temeljna razvojna platforma je robotika s automatikom, koje su širenjem ovog koncepta postale dostupne u mnogim školama, uključujući i bjelovarsku I. OŠ, i to ponajprije zahvaljujući ravnateljici Tatjani Landsman i nastavniku informatike Goranu Jarčovu. Naime, ova je škola uvrštena u krug onih koji su mogle računati na didaktičke donacije, a time i uključivanje u Croatia Makers ligu u čijem je sastavu 360 škola i ustanova s više od 8000 učenika kojima je poklonjeno 1800 robota. Istodobno s realizacijom projekta, jedan od osnivača bloga „Poruka, to ste vi“ koji promiče pozitivne društvene vrijednosti, Vladimir Sačarić, dolazi na ideju za snimanje dokumentarnog filma o provođenju ovog projekta.

Oduševljeni projektom

– Uratkom „Mali robotičari“ smo bez prethodno pripremljenog scenarija, u razgovoru s učenicima i roditeljima željeli doznati njihova razmišljanja o ovom projektu i zabilježiti neke od faza njegova provođenja na lokalnoj razini. Riječ je o učenicima od trećeg do sedmog razreda, koji su iz vlastite perspektive procijenili pojedine edukativne elemente koje lakoćom usvajaju kroz igru, te metodama pokušaja i pogrešaka, pri čemu nisu skrivali svoje oduševljenje projektom. Pojednostavljeno, male robote treba programirati za nekoliko radnji koje će kasnije obavljati, poput hodanja u različitim smjerovima, slijeđenje linije, izbjegavanje prepreka ili drugih zadatosti do kojih valja doći temeljem logičkih zaključaka, slično kao u već zaboravljenoj računalnoj igrici Tetris. Time se u stvari već u najranijoj dobi otkriva nadarenost za informatiku, što je u stvari cilj cjelokupnog projekta koji bi se u konačnici trebao ogledati u bržem razvoju STEM zanimanja s kojima je naše školstvo deficitarno – kaže Sačarić.

 „Igrano“ izdanje filma

Uz dokumentarni, Sačarić je zajedno s kolegom na blogu, Domagojem Hruškarom, snimio i „igranu“ verziju filma pod naslovom „Naš izbor“, koji promovira iste projektne vrijednosti i služi kao zabavna nadopuna prvom izdanju koje je već zabilježilo više od 1000 pregleda na Youtube kanalu.

Filmove možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=kKjCJzSpB7w („Mali robotičari“ i https://www.youtube.com/watch?v=3eBjXZXjBqU („Naš izbor“).