Matična osnovna škola u Velikoj Pisanici još je 2009. godine u sklopu programa Globe, učeničke kampanje istraživanja klime, krenula u provođenje projekta razvoja meteorološke postaje. Osim dnevnih mjerenja temperature, vlažnosti i oborina, članovi ove grupe raspolažu i pokretnim laboratorijem za ispitivanja tla i vode, a sve bilježe u posebnim grafikonima iz kojih se iščitavaju i uspoređuju vremenske prilike tijekom proteklih godina. Ona su svojevrsni podsjetnik nastavnicima biologije i geografije, ali postaju i meteorološkim putokazom ovog mjesta koje ima i svoj značaj u stvaranju nacionalne meteorološke karte.

Tako ravnateljica Ivana Haić pripominje kako su ulaskom u program istraživanja klime osigurani uvjeti za pokretanje ovog projekta koji je naišao na razmijevanje Zagrebačkog holdinga, HEP-a i Hrvatskih voda koji ga potpomažu donacijama.

Nacionalna vremenska karta

-Članovi rade potrebna mjerenja u meteorološkoj kućici smještenoj u neposrednoj blizini škole, podatke unose u vremenske grafikone, a dobivanjem mikrobitova podaci svakodnevno odlaze u zajedničku bazu podataka programa IRIM, gdje se izrađuje i meteorološka karta Hrvatske. U skupini je dvadesetak učenika viših razreda koji su na neki način svjesni kako time rade za dobrobit okoliša, ali i upotpunjuju znanje o klimatskim promjenama s kojima smo sve više suočeni, dok se njihovi podaci bilježe i na internetskim stranicama škole – napominje ravnateljica Haić.

Prednosti rada ove grupe u izvođenju nastave naglašava i nastavnica geografije Maja Car, posebno ističući povezanost djece i okoliša, što sami potvrđuju dodajući kako ih uz to privlači i usporedba pojedinih podataka na temelju kojih mogu prognozirati vrijeme.

 Učenička opažanja

-Klima se mijenja, i mi svjedočimo tim promjenama, o čemu vodimo preciznu evidenciju, premda mislimo da one ponajviše zavise o ponašanju ljudi – kaže „osmaš“ Jure Poljan. Tako smo u tmurno jutro zajedno očitali sve vrijednosti u Velikoj Pisanici, ali i od malih meteorologa saznali još nešto. Naime, nitko od njih barem za sada, ne planira „postati Vakula“, već u svojim godinama, barem nakratko, tek pratiti ćudi vremena i iz toga ponešto naučiti.