Uspjeh za uspjehom nižu robotičari bjelovarske IV. osnovne škole. Nedavno su se vratili iz Zagreba s državnog natjecanja First LEGO lige gdje je njihova ekipa pod nazivom “Quatrobot” u roboigri osvojila treće mjesto. Uspjeh je tim veći kada se uzme u obzir da su u završnom “okršaju” bili bolji od FER-ovaca, ekipe “Brickvengers” sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računalstva, inače i domaćina tog natjecanja. Uz voditelja tima, učitelja IV. OŠ Branka Raičkovića, za takav rezultat zaslužni su učenici Jakov Rac 5.r, Nela Horvatinović 5.r, Lucijan Oškera 5.r, Antonio Vodopija 5.r i Eugen Petreković 6.r..

– Kako je natjecanje unificirano na svjetskoj razini, godišnja tema se određuje u Americi, te je po svjetskim pravilima provodi organizator. Tema je ove godine bila Hydrodynamics, u prijevodu “živa voda”. Svaki tim je imao zadatak sastaviti slogan, osmisliti jedan inovativni projekt, promicati ljudske vrijednosti i još mnogo toga – objasnila je mentorica tima Bernarda Musović, te dodala da je slogan IV.OŠ bio “No water no future”, “Nema vode nema budućnosti”. Za projekt su osmislili novi način proizvodnje vode pomoću solarne energije.

– No, kako je ovo natjecanje prije svega iz robotike, zadatak je bio isprogramirati LEGO robote da obavljaju određene misije na već postavljenim poligonima. Uvijek u duelu se natječu dva tima i uzima se najbolji rezultat iz tri vožnje, od kojih svaka traje 2:30 minuta. Treba napomenuti da su se za treće mjesto upravo borile ekipe “Quatrobot” Bjelovar i “Brickvengers” FER Zagreb, kao domaćin, te da je Quatrobot pobijedio sa 105 : 100 bodova – ponosan je Raičković.

U našoj državi takav vid odmjeravanja robotičkih snaga provodi se drugu godinu u organizaciji Hrvatskog Robotičkog Saveza i u suradnji s kolegama iz Slovenije.